Kocourek chce být v lákání čínských stavebních firem na český trh opatrný

12.11.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek chce být v lákání čínských stavebních firem na český trh opatrný. Klíčové podle něj budou podmínky vzniku nabídek čínských stavařů a dopad jejich případné přítomnosti v Česku na tuzemský trh. Ministr to dnes řekl na konferenci ředitelů stavebních firem pořádané společností CEEC Research.

Ministr dopravy Vít Bárta se odpoledne setkal s čínským velvyslancem. Tématem jednání bylo mimo jiné případné zapojení čínských firem do výstavby dopravní infrastruktury v Česku.

"Budu velmi obezřetně sledovat podmínky případného lákání zahraničních firem do budování infrastruktury a budu se ohrazovat proti tomu, aby práci domácím firmám braly zahraniční firmy jen proto, že můžou využívat dotací zahraničních vlád," uvedl Kocourek.

Případné přizvání čínských stavařů do výstavby dopravní infrastruktury v Česku na dnešní konferenci kritizoval také generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS) Miloslav Mašek. "Naše stanovisko je k tomu naprosto zamítavé," řekl. Svaz považuje za riziko hlavně možnou přímou podporu těchto firem ze strany čínského státu. Zvláštní podmínky pro stavební podniky z Číny by podle šéfa SPS mohly ohrozit i zaměstnanost v českých podnicích.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita