Změny uznávání odborných kvalifikací v EU

09.11.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Poslanci Evropského Parlamentu, konkrétně Výboru pro vnitřní trh, se na konci října sešli s poslanci národních parlamentů, aby prodiskutovali změny Směrnice o uznávání odborných kvalifikací v EU od roku 2012.

Tyto změny by měly evropským pracovníkům usnadnit práci v zahraničí. Jedná se především o inženýry, architekty, lékaře nebo účetní, kterým neuznání jejich dosavadní kvalifikace brání v možnosti najít si práci v zahraničí. Současné znění směrnice z roku 2005 sice stanovuje pravidla pro více jak 800 druhů povolání a předpokládá automatické uznávání profesní kvalifikace u sedmi druhů profesí v celé Evropě, ale odhalila rovněž i některé nedostatky.

Mezi ně patří například: veřejné zdraví ochrana spotřebitele, dokumenty dokazující jazykovou znalost a kvalifikaci, kvalita odborné přípravy a vzdělávání, rozdíly mezi univerzitami a školami v jednotlivých státech atd. Poslanci navrhli zřízení takzvané Profesionální karty, jakožto nejjednoduššího nástroje na snížení administrativy.

Evropská Komise se chce směrnicí o odborných kvalifikacích zabývat v roce 2011 a v roce 2012 předložit nový návrh. Na konci roku 2010 bude zahájena veřejná konzultace k této problematice, kde své názory budou moci vyjádřit zástupci zaměstnavatelů a spotřebitelů. Pracovní dokument Komise k této problematice je k nalezení zde.

Zpráva převzata z CEBRE.

Autor článku

Firemni aktualita