Úvěry od záložen jsou stále oblíbenější. Důvodem jsou nižší úroky a neochota bank půjčovat

09.11.2010 | , WPB Capital
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


9.11.2010 Objem úvěrů poskytnutých družstevními záložnami vzrostl dle analýzy ČNB v prvním pololetí letošního roku o 27 procent. Příčinou atraktivity úvěrů je pokles úroků k 9 % ročně a neochota bank financovat některé oblasti podnikání. O úvěry mají zájem zejména menší developeři a cizinci žijící a podnikající v Čechách.

Na růstu objemu úvěrů se podílí ekonomická krize a sní spojená neochota bank půjčovat. Část tradičích bankovních klientů tak míří do družstevních záložen. „K letošnímu 31. říjnu WPB Capital spořitelní družstvo půjčilo 957 mil. korun, to je o 61 % více než za celý loňský rok. Růst objemu poskytnutých úvěrů a změna klientely nám umožnily snížit úrokové sazby až na 9 % p. a.,“ říká Peter Mojcík, vedoucí úvěrového oddělení WPB Capital. Podle Petera Mojcíka se dnes úroky požadované většími záložnami pohybují běžně v rozmezí 10-11 procent, ale ještě loni dosahovaly až 12 %.

Významnou část klientely družstevních záložen tvoří firmy. „Ve WPB Capital se specializujeme zejména na firemní klientelu. Nejčastěji u nás žádají úvěr menší developeři. Prostředky využívají ke startu nových projektů i k dofinancování běžící výstavby. Velice oblíbené je refinancování developerských úvěrů u bank, přičemž projekty jsou už dokončené a prodlužuje se pouze splatnost úvěru z důvodu potřeby delšího času na rozprodej již zkolaudovaných nemovitostí. Klienti u nás oceňují individuální nastavení podmínek, rychlý proces schválení úvěru a zejména fakt, že nepožadujeme předprodeje,“ uvádí Peter Mojcík. Množí se také žádosti o provozní úvěry, tradičně vysoký zájem je i o úvěry na konsolidaci závazků.

Z fyzických osob jsou častými klienty cizinci žijící dlouhodobě v České republice. Pokud neprokážou historii příjmů v Česku, nemají většinou u banky šanci. „Tito cizinci jsou velice bonitní klienti, kteří využívají úvěry ke startu podnikání nebo nákupu nemovitostí. Záložny jsou pro ně často jediným způsobem, jak si v Česku vytvořit bankovní historii a později dosáhnout na o něco levnější financování od bank,“ říká Peter Mojcík.

Úvěrů od družstevních záložen využívají také firmy a osoby se záznamem v registru dlužníků. „Každou žádost o úvěr posuzujeme individuálně a hodnotíme celkovou situaci klienta. Pokud jde o menší pochybení, není překážkou v poskytnutí úvěru ani záznam v registru dlužníků. U každého úvěru bez výjimky požadujeme zajištění bonitní nemovitostí a průměrná výše úvěru dosahuje 50 % až 60 % ceny nemovitosti. To dává jistotu, že záložna a její členové na poskytnutém úvěru neprodělají,“ dodává Peter Mojcík. WPB Capital se ale vyhýbá nejrizikovějším produktům jako konsolidace problémových úvěrů fyzických osob nebo spotřebitelským úvěrům.

Podrobnější informace o úvěrových produktech WPB Capital, spořitelní družstvo naleznete také na http://www.wpb.cz/uvery/.

Autor článku

Tiskovka