Vláda zřejmě zamítne zdanění solární elektřiny

08.11.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Vláda s největší pravděpodobností zamítne návrh ČSSD, který má zavést 50procentní daň z příjmů za každou kilowatthodinu vyrobené elektřiny ze solárních elektráren. Zabývat se jím bude na svém středečním zasedání. Podle návrhu usnesení vlády zveřejněného na internetu není zdanění navrhované ČSSD nezbytné. Kabinet už totiž přijal jiný návrh, který zdanění fotovoltaiky upravuje; v úterý ho má schvalovat sněmovna.

Vláda proti schválení novely navrhované ČSSD argumentuje také tím, že předloha obsahuje celou řadu legislativně technických nedostatků.

ČSSD návrh připravila proto, aby zamezila očekávanému růstu cen energií v příštím roce. Elektřina by podle odhadu Energetického regulačního úřadu (ERÚ) zdražila příští rok bez úprav nynějšího zvýhodnění solárních zdrojů až o skoro 13 procent pro domácnosti a přes 18 procent pro firmy. Strana proto navrhla zdanit každou vyrobenou kilowatthodinu 50procentní daní z příjmů. Takto vybrané peníze by vláda měla vracet distribučním společnostem, které by z nich pokryly náklady na vysoké výkupní ceny solární elektřiny.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita