Týdenní komentář: Více propagace, méně byrokracie

05.11.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


I tento pracovní týden přinesl spoustu zajímavých zpráv - například za září Češi dostali ze strukturálních fondů Evropské Unie a Fondu soudržnosti 10,1 miliardy korun, o 6,5 procent více než v srpnu.

1. Celkem 10 miliard korun dostali v září čeští příjemci dotací
Za září Češi dostali ze strukturálních fondů Evropské Unie a Fondu soudržnosti 10,1 miliardy korun. To představuje meziměsíční nárůst celostátního čerpání o 6,5 procent. O tom, že čeští žadatelé mají o evropskou podporu velký zájem, svědčí objem podaných projektů. Celkem bylo zatím podáno více než 40 tisíc žádostí v hodnotě 950,2 miliardy korun. Tato částka dokonce o 24,5 procenta převyšuje odhadovanou výši celkové alokace v domácí měně.


2. Sněmovna přidala zemědělcům 1,5 miliardy na přímé platby
Poslanecká sněmovna navíc rozhodla, že tuzemským zemědělcům přidá z rozpočtu Pozemkového fondu ČR 1,5 miliardy korun na doplňkové platby k přímým podporám. Na podporu značky Klasa poslanci přidali 150 milionů korun a rozpočet na pozemkové úpravy navýšili o 50 milionů na celkových 400 milionů korun. Celkový letošní rozpočet fondu tak navýšili o 1,7 miliardy korun na 3,4 miliardy.


3. Nečas: Stát by měl více propagovat české potraviny
Zemědělce jistě potěší i prohlášení premiéra Petra Nečase, podle kterého by stát měl více propagovat potraviny od tuzemských producentů tak, jak to dělají jiné vyspělé země. Výrobci dlouhodobě upozorňují na rostoucí dovozy potravin, jejichž kvalita je často nízká a označení původu nejasné.


4. Menším podnikům v Česku ubude byrokracie
Menším zemědělcům i dalším podnikatelům možná ubude byrokracie. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) slibuje navázání na předchozí vládu a chce zrušit minimálně třicet byrokratických omezení ročně. Navrhované změny by měly začít ale platit až od poloviny roku 2011. Mezi nejvýznamnější změny, které by měly ulehčit život podnikatelům, patří zrušení povinností hlásit změny údajů podnikatele na několik různých institucí. Dle nového návrhu budou moci podnikatelé tuto změnu hlásit pouze jednomu úřadu, který ji poté předá dalším úřadům.


5. ČNB ponechala úrokové sazby beze změny
Podnikatelé si také budou moci dále "užívat" období nízkých úrokových sazeb. Bankovní rada České národní banky (ČNB) totiž ponechala podle očekávání hlavní úrokovou sazbu na historickém minimu 0,75 procenta. Klíčová dvoutýdenní repo sazba pro stahování přebytečné likvidity z trhu tak zůstává na úrovni, kde se ocitla po překvapivém květnovém snížení o 25 bazických bodů.


6. ČNB čeká růst sazeb o něco později ve 2011
Česká národní banka (ČNB) zároveň uvedla, že počítá se zvyšováním úrokových sazeb o něco později, než předpokládala v minulé prognóze. Tento posun je překvapením pro finanční trhy, neboť analytici většinou očekávali, že banka naopak posune výhled prvního zpřísnění měnové politiky směrem kupředu oproti dříve udávanému druhému pololetí příštího roku.


7. Míra nezaměstnanosti v 1. pololetí stoupla na 9,4 procenta
Co naopak roste je míra nezaměstnanosti. Průměrná míra nezaměstnanosti letos v prvním pololetí vzrostla meziročně o dva procentní body na 9,4 procenta. Průměrný počet uchazečů o zaměstnání v prvním pololetí meziročně vzrostl o 117.800 na 550.800 osob.


8. Nelegální zaměstnávání cizinců na jižní Moravě a Vysočině roste
A roste i nelegální zaměstnávání. Třicet nelegálně pracujících cizinců odhalili celníci během týdne na jižní Moravě a Vysočině při své celorepublikové akci zaměřené na kontrolu dodržování zákona o zaměstnanosti.


9. Sněmovna podpořila návrh na zvýšení spotřební daně z cigaret
Dnešní komentář skončíme dvěma návrhy na změnu spotřebních daní. Sněmovna jednak podpořila vládní návrh na zvýšení spotřební daně z tabákových výrobků. Od ledna 2012 by tak měla vzrůst sazba daně z cigaret o pět haléřů za kus, u doutníků o deset haléřů a u řezaného tabáku o 60 korun za jeden kilogram.


10. Vláda navrhuje 32% sazbu daně z povolenek pro elektrárny
Vláda chce uvalit 32procentní darovací daň na emisní povolenky, jež získají elektrárenské firmy zdarma od státu v letech 2011 a 2012, ukázal návrh novely zákona. Konečný návrh daně může být mírně negativní pro výrobce elektřiny, zejména pro státem ovládaný ČEZ, když původně média uváděla 25procentní sazbu a minulý týden ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek mluvil o zhruba 30 procentech.


Autor článku

Karel Pospíšilík