ČR usnadnila podnikání, za Slovenskem ale zaostává

04.11.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Česká republika za poslední rok usnadnila podnikání a v žebříčku Doing Business 2011, který sestavuje Světová banka ve spolupráci s Mezinárodní finanční korporací (IFC), se posunula na 63. místo. Proti předchozímu roku je to postup o 19 míst, což je největší skok ze všech 183 zemí, které na seznamu figurují. Navzdory zlepšení ale Česká republika zůstává daleko za Slovenskem a vede si skoro nejhůře z celé Evropské unie.

"Ekonomiky nejvíce zasažené finanční krizí, především ve východní Evropě, se v posledním roce zaměřily na reformu regulatorního rámce, aby malým a středním podnikům usnadnily tvorbu pracovních příležitostí," píše se ve zprávě s podtitulem Making a Difference for Entrepreneurs.

Zpráva například oceňuje, že Česká republika zjednodušila zdanění práce a snížila příspěvky, které zaměstnavatelé odvádějí na sociální zabezpečení. Jednodušší než dříve je také celý insolvenční proces. Zahájit podnikání ale tak snadné není, Česká republika obsadila až 130. místo ze zmíněných 183. V problematice vydávání stavebních povolení Česká republika skončila ještě v první polovině žebříčku.

Zpráva upozorňuje především na Kazachstán, který se neposunul o tolik příček, jako Česká republika, ale patří mu prvenství z hlediska celkového zlepšení základních parametrů. V Kazachstánu jsou nyní lepší podmínky pro zahájení podnikání, snáze se získává stavební povolení, zlepšila se rovněž ochrana investorů a jednodušeji se obchoduje se zahraničím.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita