Hospodářství v USA vzrostlo ve třetím kvartále 2010 o 2 %

01.11.2010 | , Fio banka
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


1.11.2010 Hrubý domácí produkt v USA vzrostl ve třetím kvartále podle prvního odhadu oproti minulému kvartálu annualizovaně (přepočteno na roční bázi) v souladu s očekáváním ve výši 2 %, přičemž ve druhém kvartále 2010 vzrostlo tamní hospodářství po revizi o 1,7 %.

Pozitivně překvapila osobní spotřeba, která vzrostla o 2,6 %, přičemž odhady analytiků počítaly jen s 2,5 %. Spotřeba domácností zahrnuje zhruba 70 % tamního hospodářství, což ukazuje, že i přes vysokou nezaměstnanost (necelých 10 %) Američané pokračují v dynamické spotřebě. Hrubé investice firem vyskočily za sledované období o 12,8 %, což je propad oproti minulému kvartálu, kdy investice dosáhly růstu o 26,2 %.

Na růstu investic firem se podílely zejména investice do zásob. Růst exportů se ve třetím kvartále snížil na 5 % a růst importů dosahoval jen 17,4 %, což je oproti minulému kvartálu pokles zhruba o polovinu.

Výdaje vlády zaznamenaly mírný pokles růstu na hodnotu 3,4 %. Z důvodu hospodářského růstu pod dlouhodobým potenciálem lze očekávat, že FED (Americká centrální banka) zasáhne a přistoupí opět ke kvantitativnímu uvolňování, což se pravděpodobně projeví poklesem dlouhodobých úrokových sazeb z důvodu nákupu dlouhodobých vládních dluhopisů FEDem.

Autor článku

Tiskovka