Sněmovna vzala na vědomí státní závěrečný účet za loňský rok

29.10.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Hospodaření státu skončilo se schodkem 192,4 miliardy korun, z toho 186 miliard korun pokryly nově vydané dluhopisy. Schválený rozpočet počítal jen se schodkem 38 miliard korun, výrazně se ale zvýšil kvůli dopadům krize a výpadku příjmů státní pokladny.

Příjmy státu loni představovaly 974,6 miliardy korun a výdaje 1167 miliard korun. Státní závěrečný účet představuje jejich detailní přehled.

Všechny sněmovní výbory doporučily poslancům, aby schválili nebo vzali na vědomí závěrečné účty jednotlivých kapitol. Pouze kontrolní výbor vzal na vědomí při projednávání loňského hospodaření Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) skutečnost, že kolegium úřadu toto hospodaření schválilo s výhradou. Mezi kontrolním výborem a prezidentem úřadu Františkem Dohnalem panuje již od loňského jara spor o údajné plýtvání penězi v rozpočtu úřadu. Dohnal sice veškerá obvinění odmítá, nicméně ho už však kvůli tomu čeká soud.

Samotný NKÚ ve svém stanovisku k závěrečnému účtu varuje například před tím, že schodek rozpočtu mohou do budoucna ohrozit nároky ministerstev z ušetřených peněz. Zákon jim umožňuje, aby požádaly o ušetřené peníze z předchozích let. K prvnímu lednu letošního roku celkový objem těchto nároků činil 90 miliard korun. Vláda má ale právo tyto nároky snížit a také je během roku ministerstvům krátila.

Autor článku

Firemni aktualita