Elektřina ze slunce: Poslanci schválili omezení podpory výroby

29.10.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Podpora výroby elektřiny ze slunce se v tuzemsku v budoucnu zřejmě zúží jen na solární panely na střechách a budovách. Elektrárny na zemědělské půdě o ni naopak přijdou. Podpora již existujícím a připojeným zdrojům však zůstane zachována. Počítá s tím vládní novela zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů, kterou dnes ve zrychleném režimu schválila sněmovna a odeslala ji do Senátu. Vláda si od návrhu slibuje, že omezí nárůst cen elektřiny pro konečné spotřebitele.

Pro novelu hlasovalo 162 přítomných poslanců napříč stranami. Cenu pro koncové spotřebitele zvyšuje povinnost distributorů vykupovat elektřinu z obnovitelných zdrojů dráž než z běžné výroby. Cenový rozdíl pak distributoři účtují svým odběratelům.

Solární elektrárny, které ještě nejsou připojeny, ale podaří se je zprovoznit do konce letošního roku, mají 12 měsíců na to, aby je provozovatelé připojili do rozvodné sítě. Pokud se připojí, jejich právo na podporu zůstane zachováno. Zákon má nabýt účinnosti k 1. lednu příštího roku. Zúžená podpora zdrojů na střechách a budovách s instalovaným špičkovým výkonem do 30 kilowatt bude platit od 1. března.

Autor článku

Firemni aktualita