Týdenní komentář: Zlepší se předpověď české ekonomiky

29.10.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Ministerstvo financí tento týden ve středu uvedlo, že kvartální předpověď makroekonomického vývoje bude zveřejněna až počátkem příštího týdne. Na základě čeho se bude ministerstvo rozhodovat? Třeba i na základě zpráv z právě končícího týdne.

1. Českou ekonomiku čeká letos růst 1,7 %
Tuzemská ekonomika by měla letos stoupnout podle odhadů poradenské společnosti PricewaterhouseCoopers o 1,7 procenta a v příštím roce zrychlit svůj růst na 2,1 procenta. V roce 2012 by se tempo ekonomiky mohlo přiblížit čtyřem procentům.


2. Důvěra podnikatelů je neměnná
Celková důvěra v domácí ekonomiku se v říjnu meziměsíčně nepatrně snížila. Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu) se snížil o 0,1 bodu, a to vlivem snížení důvěry spotřebitelů. Mezi podnikateli se důvěra meziměsíčně nezměnila. Důvěra spotřebitelů se snížila o 1,2 bodu.


3. Objednávky v průmyslu v eurozóně jsou v srpnu rekordní
Průmyslové objednávky eurozóny v srpnu meziměsíčně rostly mnohem více, než se čekalo, a meziročně si zapsaly nejlepší výkon v historii bloku, ukázaly v pondělí údaje Eurostatu. Zpráva naznačuje robustní investice a průmyslovou výrobu v nadcházejících měsících.


4. Summit malých a středních podniků
18. listopadu se v Bruselu koná první Evropský summit malých a středních podniků. Akci iniciuje Belgické předsednictví, Evropská komise, Evropská asociace pro řemeslníky a malé a střední podniky - UEAPME, Belgická asociace osob samostatně výdělečně činných podnikatelů UNIZO a Belgická asociace reprezentující OSVČ – UCM.


5. Spotřebitelská důvěra USA mírně posílila
Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech v říjnu mírně stoupla, držela se však nedaleko historického dna, když trvaly obavy o situaci na trhu práce, ukázala v úterý zpráva skupiny Conference Board. Klíčový index spotřebitelské důvěry v říjnu stoupl na 50,2 bodu ze vzestupně revidovaných 48,6 bodu za září.


6. Realitní trh v USA se postupně zotavuje
Prodeje starších domů ve Spojených státech v září meziměsíčně stouply o nečekaně výrazných 10,0 procenta, ukázaly v pondělí údaje realitní asociace, jež tak naznačily stabilizaci trhu s bydlením. Ten se však stále nachází na slabých úrovních oproti období před krizí.


7. Optimismus i očekávání firem se zlepšuje
V Česku se od letošního února zvýšil počet malých a středních firem, které uvádějí, že se jejich celková ekonomická situace zlepšila. Zvýšil se i počet podniků, které s optimismem očekávají svůj další ekonomický vývoj. V případě meziročního srovnání je situace malých a středních podniků ještě markantnější.


8. Čerpání z evropských fondů se výrazně zjednoduší
Vláda České republiky ve středu projednala a schválila další sérii opatření, které má zjednodušit čerpání prostředků z fondů Evropské unie.


9. Sněmovnou prošly škrty ve státní podpoře stavebního spoření
Sněmovna v prvním čtení podpořila vládní návrh na škrty ve stavebním spoření. Státní podpora připsaná v příštím roce za rok letošní se má podle návrhu zdaňovat sazbou 50 procent. V dalších letech má příspěvek státu klesnout ze současných 15 procent na deset procent, nejvýše to má být 2000 korun ročně. Nyní se návrhem bude zabývat sněmovní rozpočtový výbor.


10. Peníze na ekologii pro výstavbu dálnic
Ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS) chce z Operačního programu Životní prostředí poslat peníze na výstavbu dálnic. Už se prý dohodl s ministrem dopravy Vítem Bártou z Věcí veřejných. Peníze by měly jít na ekodukty a biokoridory, ne na samotnou silnici.


Autor článku

Karel Pospíšilík

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT