Optimismus i očekávání firem se zlepšuje

27.10.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


V Česku se od letošního února zvýšil počet malých a středních firem, které uvádějí, že se jejich celková ekonomická situace zlepšila. Zvýšil se i počet podniků, které s optimismem očekávají svůj další ekonomický vývoj. V případě meziročního srovnání je situace malých a středních podniků ještě markantnější.

To jsou hlavní závěry průzkumu ´Barometr malých a středních podniků´, který Hospodářská komora České republiky za Česko pravidelně realizuje pro Evropskou asociaci řemesel, malých a středních podniků (UEAPME). V rámci letošního zářijového průzkumu odpovědělo 421 firem, z toho právě 367 spadalo do kategorie malých a středních podniků (SME).

Konkrétně podle zatím posledního průzkumu ze září letošního roku 32,4 procenta firem uvedlo, že jejich celková ekonomická situace je v letošním roce příznivější, než byla v předchozím roce. Při průzkumu letos v únoru, kdy podniky srovnávaly svou situaci v druhé polovině roku 2009 s prvním druhým pololetím 2009, nahlásilo pozitivní změnu jen 19,5 procenta podniků.

Naopak negativně se o vývoji své ekonomické situace v průzkumu vyjádřilo 32,7 procenta společností. Při průzkumu provedeném v únoru 2010 se v otázce celkové situace svého podniku vyjádřilo negativně 42,1 procenta MSP. V září 2009 jich bylo 56,3 procenta, v únoru před rokem 39,3 procenta a v září 2008, kdy krize začala teprve klepat na vrata globální ekonomiky, jen 9,1 procenta.

Zpráva převzata z Hospodářské komory ČR.

Autor článku

Firemni aktualita