Inkubátory a vědecko-technický park JIC získaly prestižní cenu Podnikatelská nemovitost roku 2009 v kategorii High-tech nemovitost roku

27.10.2010 | , Jihomoravské inovační centrum
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


26.10.2010 Dnes v podvečer byly vyhlášeny výsledky soutěže Podnikatelská nemovitost roku 2009, pořádané Agenturou pro podporu podnikání a investic CzechInvest, Ministerstvem průmyslu a obchodu České republiky a Sdružením pro zahraniční investice AFI. Technologický inkubátor VUT, Technologický inkubátor II, Biotechnologický inkubátor INBIT a budovu Y-Soft Building do soutěže přihlásilo Jihomoravské inovační centrum. Investorem oceněných nemovitostí je Jihomoravský kraj a Vysoké učení technické v Brně.

„Cílem české vlády je prosazovat opatření, která pomohou naši ekonomiku posunout směrem k vyšší přidané hodnotě – směrem k výzkumu a vývoji, k náročným službám, k precizní výrobě. Že se to postupně daří, o tom svědčí to, že na přílivu nových investic mají takové projekty stále větší podíl. A jsou to právě organizace, jako je Jihomoravské inovační centrum, které pomáhají vytvářet prostředí, které k nám ty nejnáročnější investory láká,“ dodává ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

O cenu v kategorii High-tech nemovitost roku se mohly ucházet vědeckotechnické parky, podnikatelské inkubátory, technologická centra nebo inovační centra vybudovaná nebo rekonstruovaná v průběhu posledních pěti let. Expertní komise kladla důraz například na velikost nemovitosti, prokázání spolupráce s univerzitami nebo jinými terciárními vzdělávacími či výzkumnými institucemi či na technologickou vybavenost.

„Technologické inkubátory se snaží podporovat vznik a především úspěšný rozvoj inovativních firem. Tím iniciují nová kvalifikovaná pracovní místa a posilují konkurenceschopnost Jihomoravského kraje. Naší vizí je stát se nejinovativnějším regionem v České republice,“ vysvětlil přínos investic Jihomoravského kraje do tohoto typu projektů Mgr. Michal Hašek, hejtman Jihomoravského kraje.

Inkubátory a vědecko-technický park JIC disponují celkovou plochou 9711 m2, konkrétně Technologický inkubátor VUT (1200 m2), Technologický inkubátor II (2900 m2), Biotechnologický inkubátor INBIT (2957 m2) a budova Y-Soft Building (2654 m2), a představují významnou podporu inovativním firmám v Jihomoravském kraji. Smyslem inkubátorů je koncentrovat na jednom místě různé nástroje podpory pro začínající firmy s inovativními záměry než se postaví „na vlastní nohy“. Základním prvkem systému jsou komplexní služby. „Komplexní podpora firem, kterou poskytujeme prostřednictvím inkubačního programu, ušetří firmám v průběhu inkubace statisíce korun. Tyto prostředky mohou být přesměrovány třeba do vývoje produktu a výrazně tak urychlit vstup na trh,“ vysvětlil Jiří Hudeček, ředitel Jihomoravského inovačního centra, výhody pro klienty inkubátorů JIC.

Zájemce o vstup do inkubátoru (JIC|Inkubačního programu) má možnost oslovit konzultanty JIC buď telefonicky na čísle 541 142 037, nebo vyplněním krátkého dotazníku dostupného na webových stránkách JIC, kde stručně popíše svůj „nápad“. Z loňského průzkumu spokojenosti inkubovaných firem je zjevné, že všechny inkubované firmy vnímají podporu ze strany JIC jako důležitou pro jejich činnost a úspěšný rozvoj. Více než třetina (38 % respondentů) podporu poskytovanou inkubátorem považuje dokonce za natolik důležitou, že by bez ní firma neuspěla. V letošním roce projevilo zájem o vstup do inkubačního programu zatím 52 subjektů, 7 z nich bylo do inkubačního programu přijato. Firmy, které jsou nyní v inkubátorech či vědecko-technickém parku JIC, zaměstnávají celkem 249 osob.

Za rok 2009 byl obrat všech firem v inkubátorech a vědecko-technickém parku JIC cca 325 mil. Kč. Inkubační program pomohl od svého vzniku 55 firmám. Díky tomu vzniklo přibližně 350 nových pracovních míst.

Autor článku

Tiskovka