Švýcarsko a Británie uzavřely dohodu o zdanění vkladů

26.10.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Dohoda zajistí Británii proud příjmů z vkladů ve Švýcarsku a zároveň zachová ceněnou švýcarskou tradici bankovního tajemství.

Švýcarsko uzavřelo v pondělí s Británií klíčovou předběžnou dohodu o zdanění vkladů Britů ve švýcarských bankách. Dohoda zajistí Británii proud příjmů z vkladů ve Švýcarsku a zároveň zachová ceněnou švýcarskou tradici bankovního tajemství. Mohla by být i vzorem pro obdobnou dohodu, kterou nyní Švýcarsko chystá s Německem, napsal dnes list Financial Times.

Švýcarský ministr financí Hans-Rudolf Merz se s britským protějškem Georgem Osbornem v principu dohodl na tom, že Bern uvalí srážkovou daň na vklady Britů o odhadovaném objemu 100-125 miliard liber (až 3,5 bilionu Kč). Švýcarsko přitom bude i nadále chránit identitu vkladatelů.

O podrobnostech dohody se bude jednat počátkem příštího roku, přijatá rámcová smlouva však bude podle pozorovatelů uplatněna i při jednání s Německem. Podle agentury Reuters již Německo v principu souhlasilo, že Švýcarsko uvalí srážkovou daň na vklady Němců a nalezne retroaktivní řešení pro miliardy eur nezdaněných peněz, aniž naruší své bankovní tajemství. Merz ve čtvrtek podepíše s německým protějškem Wolfgangem Schäublem deklaraci o připravenosti obou zemí sjednat konečnou dohodu.

Autor článku

Firemni aktualita