Priority zaměstnavatelů v Olomouckém a Zlínském kraji: omezení byrokracie a zajištění kvalitní dopravní infrastruktury

26.10.2010 | , Svaz průmyslu a dopravy
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


25.10.2010 Definovat priority a problémy zaměstnavatelů působících v Olomouckém a Zlínském kraji, zjistit jejich hodnocení kvality podnikatelského prostředí ve dvou krajích a vyjasnit jejich názor na krajskou a vládní politiku si kladlo za cíl dotazníkové šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR mezi členskými i nečlenskými firmami. Šetření, které proběhlo v Olomouckém a Zlínském kraji ve dnech 4. října až 15. října 2010, se zúčastnilo celkem 108 místních firem.

Z šetření jednoznačně vyplynulo, že za největší problémy považují olomoučtí a zlínští zaměstnavatelé a podnikatelé byrokracii. Všichni respondenti, tedy celých 100 % zástupců firem, ohodnotilo tento fenomén jako významný či velmi významný.

Za druhou nejdůležitější oblast již s odstupem za první uvedli zaměstnavatelé nedostatečně kvalitní dopravní infrastrukturu. Téměř dvě třetiny respondentů přikládají stavu infrastruktury velký význam. Třetí nejdůležitější téma je z pohledu respondentů nedostatečný systém středoškolského, učňovského i vysokoškolského vzdělání, které by korespondovalo s potřebami trhu práce. Pro všechny respondenty znamená tato oblast problém. Celkem 62 % podnikatelů považuje nedostatečně kvalitní systém vzdělávání ve vazbě na trh práce za velký problém, což je vzhledem k zaměření krajů do budoucna alarmující.

Respondenti dále poukazovali na související problém s nedostatkem dostupných pracovních sil s technickou kvalifikací a úroveň jejich kvalifikace v krajích a více jak polovina z nich (54 %) hodnotí dokonce tento nedostatek jako velmi významný.

Dalším tématem, které trápí podnikatele jak v obou krajích, tak napříč celou republikou, je korupce.

Poměrně pozitivně byla hodnocena podpora podnikání a efektivita řízení kraje. Jako slabou označilo podporu podnikání ze strany kraje pouze 15 % respondentů a jen 8 % ohodnotilo řízení krajů jako neefektivní. Zaměstnavatelé a podnikatelé se ve svých komentářích vyjádřili i k dalším oblastem, které označily jako problémové:

  • Propagace regionu v zahraničí, podnikání a turistika.
  • Nízký ekonomický potenciál podnikatelských subjektů resortu zemědělství, bránící i vyššímu využívání zdrojů EU.

Autor článku

Tiskovka