EP schválil maximální splatnost ve veřejném sektoru ve výši 30 dnů

22.10.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Evropský parlament dnes na plenárním zasedání ve Štrasburku schválil standardní 30denní platební lhůtu pro splacení faktur. Cílem je zamezit dlouhým prodlením zejména ze strany veřejných orgánů. Obecně bude tedy platit pravidlo 30 dnů.

Pokud se ve vztazích mezi podnikateli obě strany dohodnou, bude možné jít až na 60denní lhůtu. Lhůta může být prodloužena i na více než 60 dnů, a to pokud to bude ve smlouvě "výslovně" mezi věřitelem a dlužníkem dohodnuto a za předpokladu, že se nebude jednat o "hrubě nespravedlivé" jednání vůči věřiteli

Ve vztazích mezi podnikateli a veřejnými orgány bude platit obecně pravidlo 30 dní. Pokud si obě strany budou přát platební období prodloužit, bude to muset být "výslovně" a "objektivně odůvodněno ve smlouvě s ohledem na zvláštní povahu nebo rysy smlouvy". 60denní platební lhůta, by tak neměla být za žádných okolností překročena. Členské státy si mohou zvolit platební lhůtu až 60 dnů pro veřejné subjekty poskytující zdravotní péči. To je z důvodu zvláštní povahy subjektů, jako jsou veřejné nemocnice, které jsou z velké části financovány prostřednictvím úhrady ze systémů sociálního zabezpečení.

Zákonná úroková sazba z prodlení bude činit referenční sazba plus nejméně 8%. Věřitel je rovněž oprávněn obdržet od dlužníka, jako minimum, pevnou částku ve výši 40 €, jako náhradu nákladů spojených s vymáháním. Období pro ověření, zda jsou výrobky nebo služby v souladu se smluvními podmínkami, je stanoveno na 30 dní. Tato lhůta může být prodloužena v případě zvláště složitých zakázek, ale pouze tehdy, pokud věřitel výslovně souhlasil a za předpokladu, že není dohoda výrazně v neprospěch věřitele.

Dohoda musí být nyní formálně přijata Radou. Nová směrnice vstoupí v platnost 20 dní po jeho zveřejnění v Úředním věstníku EU. Členské státy budou mít dva roky na zavedení nových opatření. Nicméně již od ledna 2011 budou moci začít s převáděním těchto opatření do svých vnitrostátních právních předpisů.

Zpráva převzata z CEBRE.

Autor článku

Firemni aktualita