K nejrizikovějším oborům patří v ČR zemědělství či doprava

21.10.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Vyplývá to z analýzy rozložení rizikovosti a stability firem v jednotlivých sektorech podnikání, kterou zveřejnila Česká kapitálová informační agentura (ČEKIA).

K nejrizikovějším oborům podnikání v ČR patří zemědělství, zpracovatelský průmysl, obchod a doprava. Nejstabilnější jsou firmy, které podnikají ve finančních službách, školství, zdravotnictví a energetice. Vyplývá to z analýzy rozložení rizikovosti a stability firem v jednotlivých sektorech podnikání, kterou zveřejnila Česká kapitálová informační agentura (ČEKIA).

Výsledky vycházejí z metodiky ratingového modelu ČEKIA Stability Rating, jehož cílem je odhadnout riziko úpadku firmy v následujících dvanácti měsících. Detailní analýza ukázala, že krachem je ohrožena každá třetí firma podnikající v zemědělství a každý čtvrtý podnik ze zpracovatelského průmyslu, obchodu nebo dopravy. V těchto oborech činnosti působí největší počet společností s rizikovým ratingovým stupněm, případně stupněm "úpadek".

"Ekonomická recese v České republice se nejvýrazněji odrazila na společnostech podnikajících v oborech s přímou závislostí na vývoji ekonomického cyklu," komentovala výsledky analýzy ředitelka ČEKIA Alena Seoud.

Autor článku

Firemni aktualita