Objem hypoték se zvýšil o polovinu

20.10.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Tuzemské hypoteční banky poskytly v září hypoteční úvěry za osm miliard korun, což je meziročně o téměř polovinu více. Úrokové sazby v uplynulém měsíci stejně jako v srpnu klesaly, průměrná sazba se snížila o dalších 0,23 procentního bodu na 4,56 procenta. Vyplývá to ze dnes zveřejněného ukazatele Fincentrum Hypoindex. Za tři čtvrtletí letošního roku banky poskytly hypotéky za 58,9 miliardy korun, tedy téměř o dvě miliardy více než ve stejném období loni.

"K poklesu sazeb došlo napříč spektrem fixací, přičemž banky nadále těží z nízké ceny zdrojů. Nedá se říci, že není kam klesat, protože i přes výrazné snižování sazeb se u jednotlivých fixací průměrný rozdíl sazeb hypotečních úvěrů a ceny peněz na mezibankovním trhu pohybuje okolo tří procent," uvedl vedoucí analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl.

V meziročním porovnání klesly průměrné úrokové sazby hypoték o více než jeden procentní bod. To znamená, že klient, který si letos zažádá o dvoumilionovou hypotéku se splatností na 20 let, bude mít nyní měsíční splátku o 1188 Kč nižší, než ten samý klient, který úvěrovou smlouvu podepsal v loňském září. Tehdy průměrná úroková sazba všech poskytnutých hypoték činila 5,63 procenta.

Za nárůstem poskytnutých hypoték pak podle Hypindexu stojí klesající úrokové sazby, stabilizované ceny nemovitostí, oslabená pozice stavebních spořitelen, příznivě se vyvíjející ekonomická situace v ČR a i nízká srovnávací základna loňského roku.

V uplynulém měsíci znatelně vzrostla poptávka po pětiletých fixacích, kterým dalo přednost 49 procent všech klientů. Druhou nejoblíbenější variantou byly hypotéky s tříletou fixací, kterým dalo přednost 39 procent klientů.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT