Vláda znovu projedná novelu daňového řádu

20.10.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Vláda na svém středečním zasedání projedná návrh novely zákona o daňovém řádu, který napravuje technické nedostatky schváleného daňového řádu. Ty by totiž mohly i nepříznivě ovlivnit výběr daní státem. Vyplývá to z materiálu, který je k dispozici na internetových stránkách vlády. Návrh je ovšem kritizován bezpečnostními složkami, které chtějí získat možnost nahlížet do daňových přiznání. MF s tím ovšem nesouhlasí.

Policisté a tajné služby přijdou o pravomoc prolamovat daňové tajemství od počátku příštího roku s tím, jak začne platit daňový řád. Ten nahrazuje dosavadní zákon o správě daní a poplatků. Podle MF je otázka prolomení mlčenlivosti politicky citlivé téma, a jelikož úřad žádá o schválení již v prvním čtení, nechce novelu zákona měnit.

V současné době smějí daňové tajemství prolamovat předem určení policisté ze speciálních útvarů, kteří tak mohou během svého šetření získávat citlivé informace z daňových přiznání. Podle daňového řádu, který začne platit na začátku roku, bude mít tuto pravomoc až státní zástupce v případě oficiálně zahájeného vyšetřování.

Účelem návrhu zákona je podle MF především napravit "technické" nedostatky daňového řádu, které vyšly najevo po jeho schválení a které by v některých případech mohly mít i nepříznivý dopad na inkaso daňových příjmů.

Čtěte také zprávu Nový daňový řád od příštího roku 2011

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita