Nejčastěji bourají Mercedesy, BMW a Volva

19.10.2010 | , ČSOB Pojišťovna
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


19.10.2010 Čím luxusnější vůz, tím větší pravděpodobnost vzniku nehody. Tak by se daly v kostce shrnout dlouhodobé statistiky ČSOB Pojišťovny týkající se škod z povinného ručení. Nejvyšší frekvenci škod přitom dlouhodobě vykazují majitelé vozů Mercedes, BMW a Volvo. Naopak nejméně bourají řidiči se značkou auta Dacia.

V posledních čtyřech letech stanuli majitelé vozů Mercedes třikrát v čele žebříčků řidičů, kteří zaviňují relativně nejvíce škod z povinného ručení – škodu během roku zaviní v průměru každý desátý z nich, což je téměř dvakrát víc než průměr za všechny značky. Zdatně jim sekundují majitelé vozů BMW a Volvo, kteří se ve statistikách ČSOB Pojišťovny rovněž stabilně objevují na špici žebříčků nejrizikovějších řidičů.

Na opačném pólu jsou majitelé zpravidla menších aut východoevropské nebo asijské provenience – především značek Škoda (kromě oktávií a superbů), Daewoo, Chevrolet a Suzuki – a nejméně rizikovými řidiči jsou na základě statistik za poslední čtyři roky majitelé vozů Dacia.

„Četnost škod z povinného ručení souvisí pochopitelně i s tím, kde a jak často řidiči se svými vozy jezdí. Majitel staršího vozu bydlící na venkově toho zpravidla najede méně než majitel novějšího auta z velkého města, a méně často proto i bourá,“ říká Jaroslav Král, ředitel odboru řízení produktů neživotního pojištění ČSOB Pojišťovny.

Vztah mezi pořizovací cenou (tedy „luxusností“) vozu a frekvencí škod z povinného ručení lze dobře dokumentovat také například u vozů Škoda Octavia a Škoda Superb, jejichž škodní statistiky sleduje ČSOB Pojišťovna zvlášť. Zatímco u oktávií se riziko, že jejich majitel zaviní škodu z povinného ručení, blíží průměru za všechny značky, u dražších superbů je o pětinu vyšší.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT