EP hlasuje o 2 týdnech povinné otcovské dovolené

19.10.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Evropský parlament bude hlasovat 21. října o zprávě zpravodajky Edite Estrela (PT, Strana socialistů a demokratů). Směrnice navrhuje právo na plně hrazenou dvoutýdenní otcovskou dovolenou a prodloužení minimální mateřské ze 14 na 20 týdnů (z toho 6 týdnů by si žena musela vybrat před porodem) plně hrazené.

Hodnocení dopadu uvádí enormní dopad ve výši 121 miliard euro během dalších dvacet let. Platí to zejména pro země s 14týdenní mateřskou (Německo) či s velmi nízkou mateřskou po 6 týdnech (Velká Británie). Směrnice ale nebude přijata dříve než v roce 2015. Zpráva Parlamentu se liší od původního návrhu Evropské komise, který počítá s 18 týdenní mateřskou, placenou stejně jako nemocenskou nikoliv plně.

Organizace zastupující zaměstnavatele a podnikatele návrh odsuzují za jeho potenciální náklady, zejména v případě, kdy hradí mateřskou zaměstnavatel (dnes hradí stát ve 24 zemích z 27). Z tohoto důvodu během vyjednávání mezi europoslanci padají návrhy na 100% hrazených šest týdnů a zbývajících 14 týdnů ve výši 80%.

Zpráva převzata z CEBRE.

Autor článku

Firemni aktualita