Týdenní komentář: Po stopách aut

15.10.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Končící pracovní týden byl ve znamení mnoha zpráv z automobilového trhu, dopravce jistě potěší levnější pohonné hmoty, naopak je nepotěší možný poplatek za znečištění kamiony.

1. Prodej aut v EU opět klesá, v září téměř o deset procent
Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii se v září meziročně snížil o 9,6 procenta na 1,23 milionu vozů. Poptávka tak vykazuje pokles již šest měsíců za sebou. Uvedlo to Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA) na svých internetových stránkách. Podívejme se tedy, co končící týden znamenal pro automobilový průmysl a motoristy obecně.


2. Benzin i nafta dále zlevňují
Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic v tomto týdnu dál klesly. Nejprodávanější benzin Natural 95 o 14 haléřů na průměrných 31,24 koruny za litr; motorová nafta o sedm haléřů na průměrných 30,47 Kč/l.


3. Počet nepojištěných vozidel se letos snížil o tři procenta
Počet vozidel bez sjednaného povinného ručení klesl letos do konce září o tři procenta na 598.000. ČKP od ledna 2009, kdy se novou legislativou zpřísnily sankce vůči neplatičům povinného ručení, odeslala 272.500 výzev k zaplacení sankčního příspěvku do garančního fondu ČKP.


4. Autoshow uvede novou Octavii Tour nebo Peugeot RCZ
Na 16. veletrhu Autoshow v Praze se poprvé představí nová generace Škody Octavia Tour nebo sportovní Peugeot RCZ. Celkem se akce na holešovickém Výstavišti od 22. do 24. října zúčastní 30 automobilových značek.


5. Podle čerpacích stanic by vláda měla snížit daň za naftu
Vláda by měla snížit spotřební daň z nafty o dvě až 2,50 Kč. Zvýšil by se tak příjem státního rozpočtu, neboť levnější pohonné hmoty přimějí tranzitní nákladní dopravce tankovat častěji v České republice. Uvedl to předseda představenstva Společenství čerpacích stanic ČR Ivan Indráček.


6. Kamiony možná budou platit za znečištění
Země Evropské unie se domlouvají na normě, která by jim měla umožnit, že budou moci zvýšit mýtné i o náklady spjaté se znečištěním či hlukem z kamionů. Dosud je to tak, že státy EU mohou do elektronického mýtného pro nákladní auta promítat pouze náklady spjaté s budováním či údržbou infrastruktury.


7. Ministr dopravy chce snížit dopravcům poplatek za užívání kolejí
Ministr dopravy Vít Bárta chce podpořit přesun nákladní dopravy ze silnic na koleje mimo jiné snížením poplatku za použití kolejí a zvýšením mýta. Snížení poplatku za koleje by mělo vstoupit v platnost nejpozději začátkem roku 2012.


8. Agenturní zaměstnávání v Česku ožívá
Zajímavé zprávy se objevily i na trhu práce. Například, agenturní zaměstnávání v Česku znovu ožívá. Agentury zaznamenaly 40 % růst zájmu o zaměstnance. Jednou z příčin je oživení průmyslu. Svou roli hraje i obava firem nabírat v nejisté době kmenové zaměstnance.


9. Pracovní portály zaznamenaly růst volných pracovních míst
Pracovní portály i personální agentury hlásí v říjnu výrazný meziměsíční nárůst volných pracovních míst. Proti stejnému období loni činí jejich nárůst až několik desítek procent. Nabídek na pracovní místa přibývá hojně také pro absolventy a brigádníky.


10. 60 procent zaměstnanců má obavu ze ztráty práce
Obavu ze ztráty práce má 60 procent lidí. Naopak o práci se vůbec nebojí jen 24 procent lidí a pouze 16 procent má jistotu, že je osobně zaměstnavatel nepropustí. Ukázal to průzkum pracovního portálu Onlineprace, který se uskutečnil v polovině září.


Autor článku

Karel Pospíšilík

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT