Saxo bank: Výhled pro českou ekonomiku

14.10.2010 | , Saxo Bank
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


14.10.2010 Po impozantním růstu HDP ve druhém čtvrtletí (meziročně o 3 %) zvyšujeme náš odhad HDP pro rok 2010. Očekáváme nyní, že česká ekonomika vzroste v roce 2010 o 2,6 %, což je podstatný nárůst oproti námi dříve odhadovaným 1,8 %.

I nadále jsme přesvědčeni, že Česká republika v průběhu roku předčí svou výkonností eurozónu (EZ). Zlepšující se globální obchod a zrychlující ekonomika eurozóny v blízké budoucnosti urychlí růst na exportu závislé české ekonomiky.

Ekonomika v posledních měsících vykazuje již rychlejší růst. Průmyslová výroba vzrostla meziročně o 12,9 % (EZ 7,2 %), index nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru naznačuje i nadále solidní růst (zářijový údaj 58) a míra nezaměstnanosti se udržuje na úrovni 8,5 %, a poklesla tak z únorového maxima 9,9 % (EZ: 10 %). Očekáváme, že míra nezaměstnanosti se bude dále snižovat s tím, jak se bude pokračovat oživení ekonomiky, k němuž by v krátkodobém horizontu měla přispět zvyšující se aktivita v eurozóně.

Na výsledky květnových voleb nahlížíme pozitivně s ohledem na snižování schodku veřejného rozpočtu ze současné vysoké úrovně 5,9 % (prosinec 2009). Schvalujeme sice rychlý návrat k vyrovnanému rozpočtu, ke kterému může do určité míry přispět i růst HDP, připouštíme také negativní krátkodobý dopad škrtů ve veřejných výdajích na HDP. Veřejný sektor bude tudíž po dobu snižování deficitu pravděpodobně brzdou růstu.

Česká koruna vůči euru v roce 2010 posilovala a připsala si celkem 8 %. Vzhledem k výrazné závislosti české ekonomiky na exportu do eurozóny bude tento faktor růst HDP poněkud brzdit, v naší prognóze ale i přesto nadále předpokládáme, že česká ekonomika poroste rychleji než ekonomika celé eurozóny.

Inflace dosáhla ve 2. čtvrtletí meziročně 2,0 %, což mírně převyšuje naši prognózu předpokládající 1,7 %. Očekáváme, že v několika následujících čtvrtletích ceny porostou s tím, jak bude ekonomika meziročně zrychlovat. Očekáváme tedy, že do konce 4. čtvrtletí růst spotřebitelských cen zrychlí na 2,2 %. I přesto, že v druhé polovině roku 2010 očekáváme silnější růst spotřebitelských cen, nedomníváme se, že by inflace vzrostla natolik, aby prozatím přiměla ČNB zvýšit úrokové sazby (0,75 %). Pokud přihlédneme k posilování koruny vůči euru a k očekávanému zpomalení růstu evropské ekonomiky, pak se případné důvody ke zvýšení úrokových sazeb zdají být v tomto okamžiku dost slabé.

V dlouhodobějším výhledu očekáváme, že růst české ekonomiky zpomalí v důsledku celosvětového zpomalení. Česká ekonomika je závislá na zahraničním obchodu a vzhledem k tomu, že vlády jednotlivých zemí sahají k úsporám a že většina rozvinutých zemí je přezásobena, dojde ke zpomalení ekonomické aktivity. Míra zpomalení české ekonomiky bude do jisté míry záviset na tom, jak se zemím eurozóny podaří v prostředí zpomalující ekonomiky snížit svůj deficit.

Autor článku

Tiskovka