Internet není v ČR rozšířen tak jako v EU

14.10.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Zatímco v Evropské unii má přístup k internetu zhruba 57 procent domácností, v České republice je to jen 48 procent. Ukázaly to výsledky průzkumu Eurobarometr, které včera zveřejnila Evropská komise.

Největší rozšíření celosvětové informační sítě je mezi domácnostmi v Nizozemsku, Dánsku a Švédsku, kde je k internetu připojeno 85 až 89 procent veškerých domácností. Naopak v Rumunsku a v Bulharsku, které figurují na přesně opačném pólu žebříčku, je to jen 31, respektive 35 procent domácností.

Průzkum také ukázal, že v Česku proti obdobnému průzkumu z konce roku 2007 výrazně ubylo pevných linek. Ubylo jich o šest procent, přičemž nyní pevnou linku má 25 procent domácností. To je vůbec nejméně z celé 27členné Evropské unie.

Naopak ve vlastnictví mobilních telefonů jsou české domácnosti na špičce, alespoň jeden mobilní telefon má v Česku 94 procent domácností. Větší podíl - 95 procent - se vyskytuje jen ve Finsku a ve Švédsku.

Průzkum se zaměřil i na jeden z nových fenoménů spjatých s moderními komunikačními technologiemi, tedy na rozšíření takzvaných sociálních sítí, jako jsou třeba Facebook či Twitter.

V průměru je využívá zhruba třetina Evropanů (35 procent). Vůbec nejvíce je to v Lotyšsku (57 procent) a v Nizozemsku (52 procent), nejméně naopak v Rumunsku (19 procent) s Bulharskem (23 procent). Česko je v jejich rozšíření díky 42 procentům na devátém místě v EU, Slovensko je ještě o tři příčky výše (44 procent).

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT