Návrh změn daní z příjmů v Parlamentu

13.10.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Vláda předložila Poslanecké sněmovně návrh novely zákona o daních z příjmů a zákona o rezervách. Oproti původním návrhům došlo k významným změnám.

Vláda již návrh novely schválila a předložila k projednání ve zkráceném čtení Poslanecké sněmovně. Oproti původní verzi se změnil v následujících bodech:

  • Osvobození příjmů z ekologických zdrojů by mělo být uplatněno naposledy za zdaňovací období započaté v roce 2010. V následujících obdobích by příjmy měly být zdanitelné i u poplatníků, kterým vznik nárok na uplatnění osvobození před účinností novely zákona o daních z příjmů. Jde o přímou retroaktivitu.
  • Další novinkou pro poplatníky produkující příjmy z ekologických zdrojů je povinné odpisování hmotného majetku označeného ve Standardní klasifikaci produkce kódem skupiny 31.10, 31.20 nebo 32.10 využívaného k výrobě elektřiny ze slunečního záření. Odpisy mají vypočteny i z majetku, který je uveden do užívání před účinností novely zákona o daních z příjmů. Odpisy se stanoví rovnoměrně bez přerušení po dobu 240 měsíců do 100 % vstupní ceny nebo zvýšené vstupní ceny. V případě technického zhodnocení má být zbytková doba odpisování minimálně 120 měsíců.
  • Snížení slevy na dani z příjmů fyzických osob na poplatníka o 1 200 Kč ročně je časově omezeno na rok 2011, od roku 2012 by se mělo vrátit na úroveň roku 2010.
  • Změnila se definice zahraničních fondů, na které se má výslovně vztahovat 5% sazba daně. Jde o fondy, které shromažďují prostředky od veřejnosti.

O průběhu schvalovacího procesu průběžně informujeme v e-mailových novinách.

Čtěte také zprávu Novinky v daních a účetnictví pro rok 2011

Zpráva převzata z www.dashofer.cz.

Autor článku

Firemni aktualita