Španělé a Italové blokují dohodu o evropském patentu

13.10.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


V pondělí 11. října proběhlo v Bruselu zasedání Rady pro konkurenceschopnost. Belgické předsednictví se na tomto zasedání pokusilo o dosáhnutí dohody v otázce jazyků, v jakých se pude přihláška na patent podávat. Evropská Komise v červenci představila návrh, podle kterého by se přihlášky měly podávat ve 3 jazycích, a sice v angličtině, němčině a francouzštině.

Proti tomuto návrhu se ale postavili zejména výzkumní pracovníci a MSP ze zemí, kde se tyto jazyky nepoužívají. Společnosti ze zemí, kde se tyto tři jazyky používají, by podle nich měly výhodu. Na druhou stranu se všechny zainteresované strany shodují, že současný systém, kdy je pokryto všech 23 jazyků, je příliš nákladný.

Kritici společného patentu také argumentují tím, že většina firem registruje své patenty pouze na národních trzích a pouze zlomek společností usiluje o celoevropskou působnost. Proti zavedení trojjazyčného systému se nejvíce ozývají Itálie a Španělsko. Itálie varovala, že by mohla použít své právo veta, Španělé zase navrhují, aby se patent registroval v angličtině a druhý jazyk by si společnosti mohly vybrat.

Belgické předsednictví usiluje o uzavření této problematiky do konce svého mandátu. Rada pro konkurenceschopnost se tak znovu sejde v listopadu.

Zpráva převzata z CEBRE.

Autor článku

Firemni aktualita