Platební morálka firem se letos mírně zlepšila

13.10.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Platební morálka českých podniků zaznamenala lehký obrat k lepšímu. Průměrná doba zaplacení faktur se letos mírně snížila na 41 dnů ze 42 dnů v roce 2009. Zhruba polovina jich byla zaplacena až po termínu, což ale zatím nevedlo ke druhotné platební neschopnosti dodavatelů. Vyplývá to z průzkumu o platební morálce, který dnes zveřejnila pojišťovna Atradius.

Meziročně se prodloužila předepsaná doba splatnosti z 33 na 46 dnů. Nejčastěji zmiňovanými důvody pro prodloužení splatnosti jsou "standardní platební podmínky“ nebo "vyjednávací schopnosti zákazníka".

Průzkum zaznamenal velký posun v náladě v podnikatelském prostředí proti loňskému roku, kdy převažovaly obavy z dopadů ekonomického útlumu. Z impulzů pocházejících z trhu je prý patrné, že české firmy mají nejhorší období za sebou a začíná se jim opětovně dařit. "Přestože i výsledky průzkumu platební morálka mluví o zlepšení situace, doporučujeme nejvyšší obezřetnost a uvážlivý přístup k úvěrování obchodních partnerů, protože zkušenosti z krize jsou ještě čerstvé," uvedla ředitelka Atradius pro ČR a region.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita