Česko-americké technologické dny ve znamení podpory výzkumu, vývoje a start-upů

13.10.2010 | , CzechInvest
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


12.10.2010 Podpora start-up firem a efektivní transfer výsledků vědy a výzkumu do praxe – to jsou hlavní témata Česko-amerických technologických dnů, které začínají právě dnes v kalifornském Silicon Valley. Do konce týdne se budou zástupci českých vzdělávacích a výzkumných institucí setkávat se svými americkými protějšky a plánovat budoucí spolupráci.

„S pomocí strukturálních fondů Evropské unie vzniká v České republice významný počet podnikatelských inkubátorů či center excelence, které by se v budoucnu měly stát českými lídry v podpoře nadějných start-upů nebo základnami pro špičkový výzkum a jeho následné využití v praxi. Právě na americké půdě najdeme mnoho institucí z této oblasti, které se těší mezinárodnímu věhlasu a především dlouholeté tradici. Cílem Česko-amerických technologických dnů je proto propojení amerických zkušeností a vznikajících českých projektů, které jak věřím, pomůže dalšímu rozvoji kvalitní vědy a výzkumu u nás,“ říká generální ředitel agentury CzechInvest Miroslav Křížek.

Na programu účastníků Česko-amerických technologických dnů - zástupců Jihomoravského inovačního centra v Brně, Masarykovy univerzity v Brně, Českého vysokého učení v Praze nebo center excelence vznikajících za podpory dotací z evropského Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace CEITEC a BIOMEDREG budou návštěvy a setkání se zástupci QB3 - Kalifornského institutu kvantitativní biovědy, výzkumného institutu SRI International, venture kapitálového fondu pro start-upy Y Combinator nebo celosvětového ústředí Google v Mountain View.

Agentura CzechInvest má v Silicon Valley zahraniční zastoupení ve významném technologickém akcelerátoru Plug and Play Tech Center, proto v programu českých vědců a výzkumníků nebude chybět prohlídka inkubátoru i setkání s účastníky unikátního projektu CzechAccelerator. Všichni účastníci Česko-amerických technologických dnů také navštíví Stanfordskou univerzitu a její centrum pro transfer technologií, které pomáhá přenášet výsledky zdejšího výzkumu a vývoje do praxe.

Od svého založení v roce 1992 pomohla agentura CzechInvest zprostředkovat 143 projektů společností ze Spojených států amerických. Mezi nimi třeba investici Honeywell, Ingersoll Rand, Ford, IBM, GE Aviation nebo eBay. Hodnota všech projektů uskutečněných v České republice americkými firmami převyšuje 53 miliard korun a postupně díky nim vzniká více než 27 tisíc nových pracovních míst.

Autor článku

Tiskovka