Počet nepojištěných vozidel se letos snížil o tři procenta

13.10.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Počet vozidel bez sjednaného povinného ručení klesl letos do konce září o tři procenta na 598.000. Počet registrovaných vozidel stoupl v tomto období o procento na 7,2 milionu. Na včerejší tiskové konferenci o tom informovala ředitelka ekonomického a správního úseku České kanceláře pojistitelů (ČKP) Ivana Hladíková.

ČKP od ledna 2009, kdy se novou legislativou zpřísnily sankce vůči neplatičům povinného ručení, odeslala 272.500 výzev k zaplacení sankčního příspěvku do garančního fondu ČKP. Od neplatičů inkasovala přes 217 milionů korun. Kvůli nezaplacení sankčního příspěvku nepojištěných podává kancelář měsíčně stovky žalob. Na základě 2127 podaných žalob již bylo vydáno 752 platebních rozkazů, v 51 případech již bylo zahájeno exekuční řízení.

Od ledna 2009 jsou vlastníci a provozovatelé vozidel, kteří nemají sjednáno povinné ručení, povinni hradit za každý den, kdy nemají vozidlo pojištěno, příspěvek do garančního fondu ČKP. Sazba se podle druhu vozidla pohybuje od 20 do 300 Kč denně, u osobního vozu 50 nebo 70 Kč denně. Součástí příspěvku jsou i náklady uplatnění a vymáhání. Příspěvek nenahrazuje pojištění. Pokud tedy nepojištěné vozidlo způsobí škodu, tak ji poškozenému uhradí ČKP z garančního fondu a následně celou částku vymáhá po nepojištěné osobě.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita