Podle HK firmy unesou zdražení elektřiny do pěti procent

12.10.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Podniky by mohly ze svých prostředků unést zdražení elektřiny v příštím roce maximálně do pěti procent. Na tiskové konferenci to dnes řekl prezident Hospodářské komory Petr Kužel. Vyšší zdražení tuzemským podnikům podle Kužela způsobí velké problémy. Energetický regulační úřad (ERÚ) odhaduje zdražení elektřiny v příštím roce o zhruba 17 procent pro firmy a o asi 12 procent pro domácnosti.

"Podniky si během hospodářské krize sáhly na dno svých sil a v příštím roce budou schopny utáhnout z vlastních sil zdražení elektřiny maximálně do pěti procent," řekl Kužel.

Hospodářská komora se podle Kužela přiklání ke kompenzaci růstu cen elektřiny z výnosů z prodeje emisních povolenek, jak navrhuje ministr financí Miroslav Kalousek. V letech 2013 až 2020 by příjmy z prodeje emisních povolenek, které by stát mohl poskytnout na kompenzaci cen elektřiny, měly dosáhnout asi 90 miliard korun. "Tyto prostředky však budou k dispozici až od roku 2013, otázkou zůstává, jak problém vyřešit v příštím roce," dodal Kužel.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita