Podle analytiků inflace ještě mírně poroste

11.10.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Inflace v Česku bude v následujících měsících podle analytiků oslovených ČTK nadále mírně růst, měla by se ovšem držet kolem dvouprocentního inflačního cíle centrální banky. Česká národní banka tak nemusí v nejbližší době zvyšovat úrokové sazby, domnívají se ekonomové. Nejistý je pak podle nich vývoj v příštím roce, kdy může inflace vzrůst kvůli cenám energií a možnému zvýšení daně z přidané hodnoty.

Meziroční inflace v září mírně zrychlila růst na dvě procenta po předchozím dvouměsíčním růstu o 1,9 procenta. Ve srovnání se srpnem spotřebitelské ceny klesly o 0,3 procenta díky levnějším letním zájezdům, některým potravinám a pohonným hmotám. Zářijové údaje přitom nejsou podle analytiků pro trhy žádným překvapením.

"V dalších měsících nás čeká inflace okolo stávajících dvou procent. Další zvýšení inflace nás čeká až na začátku roku příštího, kdy do cen zasáhne ´solární´ přirážka na elektřinu. A to není zdaleka všechno, když vezeme v úvahu diskuse o zvyšování dolní sazby DPH," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita