Cenová hladina v září poklesla, jde ale o obvyklý jev

11.10.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Celková hladina spotřebitelských cen klesla v září proti srpnu o 0,3 %. Tento pokles způsobilo zejména snížení sezónních cen rekreačních pobytů v oddíle rekreace a kultura. Meziroční růst spotřebitelských cen v září mírně zrychlil na 2,0 % (z 1,9 % v srpnu).

Meziměsíční pokles spotřebitelských cen v září o 0,3 % ovlivnilo podobně jako v minulých letech především snížení cen dovolených s komplexními službami o 14,7 % v důsledku končící letní sezóny. V oddíle doprava klesly ceny pohonných hmot o 1,0 % a ceny automobilů o 0,5 %. Z potravin klesly zejména ceny běžného pečiva o 4,0 %, peckovin a bobulovin o 15,1 %, cukru o 3,6 %.

 

Opačný vliv na vývoj cenové hladiny mělo zvýšení cen oděvů o 1,5 % a obuvi o 2,3 % v důsledku vyšších cen nových sezónních modelů. V souvislosti s nástupem nového školního roku vzrostly zejména poplatky v mateřských školách o 4,5 %, soukromých základních školách o 2,4 %, ve školních družinách o 4,6 % a za kurzy pro zvýšení kvalifikace o 4,4 %. V oddíle ostatní zboží a služby vzrostly ceny finančních služeb o 3,8 %. Z potravin se zvýšily především ceny mouky o 8,2 %, másla o 4,0 % a plodové zeleniny o 7,8 %.

Ceny zboží úhrnem se meziměsíčně nezměnily, ceny služeb klesly o 0,8 %.

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v září o 2,0 %, což je o 0,1 procentního bodu více než v srpnu. Zrychlení meziročního cenového růstu nastalo zejména v oddíle ostatní zboží a služby, kde ceny finančních služeb vzrostly o 4,0 % (z 0,2 % v srpnu). Mírné zrychlení cenového růstu nastalo i v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje. Zvýšily se zejména ceny másla o 24,9 % (z 19,6 % v srpnu), brambor o 58,6 % (z 53,2 % v srpnu) a ceny ve skupině mléko, sýry, vejce o 6,3 % (z 5,2 % v srpnu).

Největší vliv na růst cenové hladiny měly i nadále ceny v oddílech potraviny a nealkoholické nápoje, bydlení a alkoholické nápoje a tabák. V bydlení vzrostlo čisté nájemné o 9,0 %, v tom se regulované nájemné zvýšilo o 17,1 % a tržní kleslo o 0,8 %. Ceny zemního plynu byly vyšší o 3,9 %, tepla a teplé vody o 3,5 %, vodného o 3,8 %, stočného o 4,9 %. Ceny alkoholických nápojů a tabákových výrobků vzrostly shodně o 5,1 %. I přes meziměsíční pokles cen pohonných hmot byly jejich ceny meziročně vyšší o 11,8 %.

Nižší než loni byly ceny oděvů o 2,8 % a obuvi o 1,2 %. V oddíle pošty a telekomunikace klesly ceny mobilních telefonů o 10,8 % a ceny telefonických a telefaxových služeb o 1,2 %. V oddíle rekreace a kultura byly nižší ceny audiovizuálních a fotografických zařízení a zařízení pro zpracování dat o 7,9 %. V bydlení klesly ceny elektřiny o 2,7 %. V dopravě se snížily ceny automobilů o 12,6 %.

Zpráva převzata z ČSÚ.

Autor článku

Firemni aktualita