Vyhlášení 3. ročníku přehlídky České ručičky 2011

08.10.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


V těchto dnech se již naplno rozjíždí zápolení žáků středních odborných škol a středních odborných učilišť o ocenění s názvem České ručičky, nad kterým Hospodářská komora České republiky převzala záštitu. Získá ho dvacítka žáků, která své schopnosti prokáže v národních, případně mezinárodních soutěžích odborných dovedností vybraných oborů.

Cílem přehlídky však není pouze ocenit talentované žáky, ale zároveň i zvýšit povědomí o významu učňovského školství mezi žáky a jejich rodiči. V současném období lze totiž v České republice sledovat snížení prestiže jednotlivých řemesel v očích veřejnosti včetně poklesu zájmu žáků o přípravu v učebních oborech.

Ve školním roce 2009/2010 se konal druhý ročník přehlídky, kdy si ocenění za své špičkové výkony v oborových soutěžích odneslo 20 žáků z 12 krajů České republiky. Největší počet 4 vítězů byl z Jihomoravského a Pardubického kraje, tři ceny "České ručičky" pro rok 2010 putovaly do Královéhradeckého kraje. Všichni ocenění žáci obdrželi čestné uznání s kopií perokresby rukou od akademického malíře Františka Hanáčka a umělecky ztvárněnou Zlatou plaketu.

Letos k nim přibude dalších 20 laureátů. Prozatím jsou nominovány dvě vítězky prvních soutěží odborných dovedností žáků středních škol 3. ročníku přehlídky České ručičky, kterým byl 9. ročník Mistrovství republiky mladých kadeřníků a kosmetiček HARMONIE v Českých Budějovicích. Zde si 29.9.2010 vybojovala 1. místo žákyně Střední školy potravinářské a služeb, Brno, Charbulova 106 Kristýna Citterbarová v oboru „Kadeřnice“ a žákyně Martina Mokrošová ze Střední školy, Havířov-Prostřední Suchá v oboru „Kosmetička“. Další laureát byl vyhlášen 7. 10. 2010 v rezortu zahradnictví v soutěži Kopidlenský kvítek.

Zbylých 17 soutěží proběhne od března do června 2011 a toto období bude patřit soutěžím odborných dovedností např. v oborech kuchař, číšník, cukrář, obráběč kovů, zámečník, mechanik – seřizovač, klempíř, pokrývač, instalatér, autolakýrník, automechanik, opravář zemědělských strojů apod.

Přehlídku České ručičky organizuje Jihomoravský kraj spolu s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstvem zemědělství, Ministerstvem průmyslu a obchodu, Svazem českých a moravských výrobních družstev, Hospodářskou komorou České republiky a Agenturou pro podporu podnikání a investic CzechInvest. Hlavním mediálním partnerem akce bude nadále Česká televize. Cílem akce je podpora rozvoje řemesel a posílení postavení a významu učňovského školství v České republice.

Autor článku

Firemni aktualita