EP rozhodne, jak bojovat s opožděnými platbami

06.10.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Výbor Evropského parlamentu zodpovědný za vnitřní trh a ochranu spotřebitele dnes jednohlasně odsouhlasil kompromis uzavřený s Radou EU ohledně revize Směrnice o opožděných platbách. Do posledních dnů hrozilo, že bude pro podnikatele stejně jako pro veřejný sektor, stanovena maximální 30denní platební lhůta. Nakonec se podařilo najít kompromisní, ikdyž složitou, definici.

Veřejný sektor bude muset splácet své závazky do třiceti dnů, s výjimkou zdravotnického sektoru, kde lhůta bude činit maxiálně 60 dnů. Zákonná lhůta pro platby mezi podnikateli bude taktéž činit 30 dnů, nicméně je možné ve smlouvě vyjednat lhůtu delší dokonce více než 60 dnů.

Současně s dlužnou částkou bude dlužník povinnen při nesplacení závazku ve stanovené lhůtě zaplatit úrokovou míru, která odpovídá tzv. referenční úrokové míře plus 8%. Nově revize navrhuje, aby měl věřitel nárok na úhradu kompenzačních nákladů v jednorázové výši 40 euro.

Lhůta na ověření, zda dodané zboží či služby souhlasí se smluvními dodacími podmínkami, bude činit 30 dní, na základě dohody partnerů ji však bude možné prodloužit. Hlasování ve výboru musí být potvrzeno na plenárním zasedání Evropského parlamentu, pravděpodobně se tak stane 21. října. Návrh je teprve v prvním čtení.

Zpráva převzata z CEBRE.

Autor článku

Firemni aktualita