Ministr zdravotnictví chce zvýšit zdravotní pojištění OSVČ

05.10.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) by chtěl, aby se živnostníkům a lidem žijícím z pronájmů či kapitálových investic zvýšily odvody na zdravotní pojištění. Napsala to dnešní Mladá fronta Dnes (MfD).

"Podle nás by byla největší rezerva u OSVČ (osob samostatně výdělečně činných), které do systému odvádějí asi poloviční objem na hlavu než zaměstnanec. Tam ministerstvo financí z důvodu, které přesně neznám, nesouhlasí. Ale slibuje, že to připraví pro rok 2012, " řekl Heger v rozhovoru pro MfD. Uvedl, že pokud chce stát podporovat některé skupiny daňových poplatníků, měl by je zvýhodnit úlevou na dani, ne na zdravotním pojistném. "Tam by se stejným metrem mělo měřit každé skupině," míní.

Zatímco zaměstnanci dnes platí pojistné ze své hrubé mzdy, podnikatelé (asi 900.000 lidí) platí jen z poloviny svého daňového základu. Dodává, že čtyři pětiny z nich se podle Všeobecné zdravotní pojišťovny dopočítají jen k zákonnému minimu 1601 korun. Rentiéři (asi 250.000 lidí) odvádějí podle listu jen povinné minimum 1080 korun bez ohledu na výši příjmů. Naproti tomu zaměstnanec spolu s firmou odvádí 13,5 procenta z hrubého platu - při průměrné mzdě 23.000 tedy 3105 korun měsíčně.

Heger podle MfD také chce, aby se platilo zdravotní pojištění z dohod o provedení práce. "Jednal jsem o tom neoficiálně s ministrem financí a on předběžně souhlasil, abychom do svých návrhů zákonů napsali, že se má platit zdravotní pojištění z dohody o provedení práce" řekl ministr zdravotnictví listu. MfD ale píše, že podle ministra financí Miroslava Kalouska je to složitá otázka. "Pouze za předpokladu, že se budou výrazně navyšovat možnosti dohody o provedení práce, tak pak bychom museli diskutovat o nějakém částečném odvodu," cituje deník Hegerova stranického kolegu Kalouska. Nemuselo by tak jít o zavedení odvodů na sociální a zdravotní pojištění, ale jen na první z nich.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita