ÚPV dosud nerozhodl spor o značku Klasa

04.10.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Úřad průmyslového vlastnictví (ÚPV) dosud nerozhodl spor o logo národní značky kvality Klasa mezi jeho tvůrci a ministerstvem zemědělství. Autoři loga tvrdí, že MZe od nich nemělo souhlas propůjčovat logo potravinářům, kteří ho dávají na své výrobky, což ministerstvo odmítá. ÚPV v červenci uvedl, že by mohl ve věci rozhodnout do konce září. Tvůrci loga však v uplynulých týdnech svůj podnět doplnili, což rozhodovací proces prodlouží, řekl dnes ČTK ředitel Kanceláře ÚPV Josef Dvornák.

"Podatelé, kteří se domáhali práv na ministerstvu zemědělství, podali doplnění ke svému původnímu podání. My jsme jej poté byli nuceni poslat právnímu zástupci ministerstva zemědělství k připomínkám, tudíž ta věc ještě rozhodnuta není," uvedl Dvornák.

Autoři loga v minulosti dokonce podali žalobu na tři jimi náhodně vybrané výrobce. "Ve chvíli, kdy by úřad pravomocně rozhodl, že ochranná známka nebyla nikdy zapsána po právu, tak v podstatě padá jakýkoliv argument pro to, aby mohli všichni užívat to logo," uvedl v červenci jejich právní zástupce Petr Mikysek. Ministerstvo zemědělství opakovaně uvedlo, že veškerá jeho práva ke značce Klasa a jejímu udělování potravinářům jsou v pořádku.

Pokud by ÚPV rozhodl, že MZe propůjčovalo logo, do jehož propagace byly v uplynulých letech státem investovány stovky milionů, neoprávněně, musela by značka nejspíše zmizet ze všech výrobků. Podle aktuálních informací Státního zemědělského a intervenčního fondu (SZIF), který známku Klasa spravuje, bylo označení propůjčeno již více než 220 výrobcům, kteří jimi mohou označovat přes 1300 různých potravinářských produktů.

Značka Klasa je udělována kvalitním českým potravinářským a zemědělským výrobkům od roku 2003. Podle průzkumů mají výrobky s označením Klasa až o třetinu vyšší odbyt. Podle některých kritiků označení svou masovostí v uplynulých letech postupně ztratilo svůj původní účel.

Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s Agrární a Potravinářskou komorou a kraji letos nově spouští novou značku Regionální potravina. Novým logem budou označovány místní speciality, vyrobené převážně z lokálních surovin, které uspějí v krajských soutěžích.

Zpráva převzata z www.foodnet.cz.

Autor článku

Firemni aktualita