Nová energetická koncepce zohlední požadavky beskydských obcí

04.10.2010 | , Ministerstvo průmyslu a obchodu
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


1.10.2010 Požadavky téměř čtvrt milionu obyvatel Beskydska na zastavení těžby v Dole Frenštát reprezentovaných Sdružením obcí a měst na ochranu Beskydského regionu dnes od zástupců Sdružení převzal ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Sdružení chce, aby připravovaná Státní energetická koncepce České republiky zapomněla na uhlí pod Beskydami. Podle představitelů Sdružení by totiž těžba nenávratně poškodila přírodu regionu. "Sdružení obcí a měst na ochranu Beskydského regionu jsem slíbil, že nový návrh aktualizované Státní energetické koncepce zohlední jejich požadavky. Při přípravě nového návrhu Koncepce také chci mnohem víc spolupracovat s jednotlivými samosprávami," vysvětlil ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

"Sever Moravy patří k regionům s nejvíce poškozenou přírodou v Evropě. Není možné mu ještě víc škodit další těžbou v Beskydech, které navíc na rozdíl od ostatních částí kraje zatím ještě zůstávají téměř nezasažené," zdůraznil Milan Bureš, senátor a předseda Sdružení obcí a měst na ochranu Beskydského regionu.

"Horní podmínky kolem Frenštátu navíc nejsou pro těžbu uhlí vůbec příznivé. Surovina leží ve velké hloubce a v nestabilní hornině, takže by těžba byla velmi složitá a nákladná. Pokud by se důl měl otevřít, je nutné prokázat veřejný zájem. To ale podle mě v čisté přírodě Beskyd vůbec není možné," dodává Karel Míček, jednatel Sdružení.

Hlavním požadavkem Sdružení je přepracovat Státní energetickou koncepci České republiky tak, aby už neobsahovala a nezmiňovala Důl Frenštát. Kromě toho ale Sdružení chce i úpravu horního zákona. "Ten aktuálně platný pochází ještě z roku 1988 a těžaři kvůli němu mají mnohem větší práva než obce, na jejichž území se těží. Chceme tohle napravit a narovnat vztah mezi těžebními společnostmi a obcemi," dodává Milan Bureš.

Sdružení obcí a měst na ochranu Beskydského regionu reprezentuje celkem 33 obcí z Beskyd. Od těch největších měst regionu jako Rožnov pod Radhoštěm nebo Frenštát až po ty nejmenší obce.

Autor článku

Tiskovka