Kontrola výrobků pro detekci požáru

30.09.2010 | , Česká obchodní inspekce
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


29.9. 2010 Česká obchodní inspekce provedla kontrolu výrobků pro detekci požáru – hlásiče kouře. Cílem kontrol bylo zjistit jaký je stav dozorovaných výrobků (hlásičů požáru), nabízených v prodejní síti a zda kontrolované výrobky splňují požadavky pro jejich uvedení na trh.

V průběhu letních měsíců roku 2010 bylo provedeno celkem 8 kontrolních šetření, přičemž nedostatky byly zjištěny ve 4 případech (50 %).

Předmětem kontrol byly výrobky pro požární poplach/detekci, zejména se jednalo o výrobky jako Hlásiče kouře, Hlásiče plamene, Tlačítkové hlásiče, Nasávací hlásiče a Autonomní hlásiče kouře.

V rámci I. etapy bylo provedeno šetření u 5 distributorů a u 3 dovozců. Kontrolováno bylo celkem 12 druhů hlásičů požáru a nedostatky byly zjištěny u 7 druhů hlásičů.

Mezi nejčastějšími zjištěnými nedostatky bylo neposkytnutí informací o vlastnostech prodávaných výrobků, o způsobu použití a o nebezpečí, které vyplývá z jeho nesprávného použití, dále neposkytnutí těchto informací v českém jazyce a dále distribuce stanovených výrobků – hlásičů požárů, označených CE v rozporu se zákonem.

Za zvýše zmíněné porušení právních předpisů byl uložen zákaz uvádění výrobků na trh u 4 druhů hlásičů v celkové hodnotě 122. 395,- Kč. Dále bylo uloženo termínované opatření k odstranění zjištěných nedostatků a ve 3 případech jsou zjištěné nedostatky řešeny ve správním řízení.

Autor článku

Tiskovka