Česká pošta se chystá výrazně zdražit elektronický podpis

29.09.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Česká pošta od 1. listopadu výrazně zdraží takzvaný kvalifikovaný osobní certifikát, potřebný pro využívání elektronického podpisu při komunikaci s veřejnou správou. Zatímco dosud přijde roční certifikát na 190 korun, od listopadu to bude 396 korun. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz s odkazem na ceník, který pošta zveřejnila na svém webu.

"K úpravě ceny přistupujeme poprvé za dobu, kdy poskytujeme služby akreditovaného poskytovatele certifikačních služeb, tedy od roku 2005," řekla serveru mluvčí České pošty Marta Selicharová.

Zároveň zdůraznila, že pošta investovala do rozšíření a zkvalitnění poskytovaných služeb. "K technologickému zlepšení poskytovaných služeb došlo zejména přechodem na šifrovací algoritmus SHA-2, který klientům zajišťuje vyšší úroveň zabezpečení," upřesnila.

Server píše, že kromě pošty vydávají certifikáty také společnosti První Certifikační autorita (I.CA) a eIdentity. I po zdražení zůstane Česká pošta levnější. Například kvalifikovaný osobní certifikát od I.CA přijde na 495 korun, od eIdentity na 474 korun. Mluvčí uvedla, že úpravou cen pošta reaguje na cenové podmínky konkurence.

Zlevní naopak takzvaná elektronická značka (kvalifikovaný systémový certifikát), která je používána hlavně v elektronických podatelnách nebo při automatickém generování výpisů z různých registrů. Dosud přijde na 2856 korun ročně, od listopadu jen na 1788 korun, napsal dnes server Aktuálně.cz.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita