Změny v dani z pozemků od roku 2011

29.09.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Podle návrhu novely má být do zákona přidáno ustanovení, podle něhož nejsou předmětem daně ze staveb stavby zpevněných ploch pozemků.

Z důvodu výkladové složitosti rozdílu mezi nemovitou stavbou a pozemkem návrh výslovně vyjímá stavby zpevněných ploch pozemků z předmětu daně ze staveb a zavádí zpevněné plochy jako určitou nově definovanou kategorii pozemku, kterou navrhuje zdaňovat pouze daní z pozemků. U zpevněných ploch užívaných pro podnikání sloužících pro zemědělskou prvovýrobu, pro lesní a vodní hospodářství má činit sazba daně 1,00 Kč za 1 m2.

U zpevněných ploch užívaných pro podnikání sloužících pro průmysl, stavebnictví, dopravu, energetiku, ostatní zemědělskou výrobu a ostatní podnikatelskou činnost 5,00 Kč za 1 m2. Pokud zpevněná plocha slouží různým podnikatelským činnostem a nelze vymezit rozsahy výměry zpevněné plochy sloužící jednotlivým činnostem, použije se vyšší sazba. Přitom zpevněnou plochou užívanou pro podnikán se pro účely daně z pozemků rozumí pozemek evidovaný v katastru nemovitostí s druhem pozemku ostatní plocha nebo zastavěná plocha a nádvoří, užívaný k podnikatelské činnosti nebo v souvislosti s ní, jehož povrch je zpevněn stavbou bez svislé nosné konstrukce, která není předmětem daně ze staveb.

Podle současného znění § 7 zákona o dani z nemovitostí jsou nemovité plošné stavby předmětem daně ze staveb a pro stanovení základu daně jsou vymezeny jako stavby bez svislé nosné konstrukce (komunikace, parkoviště, zastavěné manipulační plochy mezi jednotlivými budovami). Aby mohla být stavba (tedy jak budova, tak zpevněná plocha) předmětem daně ze staveb, musí být stavbou spojenou se zemí pevným základem a samostatnou věcí způsobilou být předmětem občanskoprávních vztahů (např. prodeje).

Zpráva převzata z www.dashofer.cz.

Autor článku

Firemni aktualita