Sněmovnou prošla novela zákona o kontrole zboží dvojího užití

24.09.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Sněmovna dne 21. 9. 2010 ve zrychleném režimu schválila novelu zákona zvyšující kontrolu státu nad vývozem zboží, které je možné využít pro vojenské i civilní využití. Novela přizpůsobuje současné znění zákona novým evropským pravidlům a rozšiřuje platnost zákona i na kontrolu tranzitu takovéhoto zboží a poskytování souvisejících zprostředkovatelských služeb.

Novelizovaný zákon upravuje zejména kontrolu vývozu zboží dvojího použití. Jde o zboží, které je určeno pro běžné průmyslové a jiné civilní použití, avšak je použitelné také pro vojenské účely nebo na podporu šíření zbraní hromadného ničení. Spolu s tím zákon upravuje i práva a povinnosti obchodníků s tímto zbožím.

Ministerstvo průmyslu bude mít možnost zakázat tranzit takového zboží, pokud bude existovat podezření, že může být použito k nezákonnému šíření zbraní v některé třetí zemi. Takové zboží zajistí celníci a ministerstvu to oznámí.

Celníci v takovém případě sepíšou protokol s tím, komu takové zboží odebrali, a v něm uvedou jeho množství i popis. Postižený obchodník může proti odnětí zboží podat do tří dnů námitky, ty ale nebudou mít odkladný účinek. Rozhodne o nich ředitel příslušného celního úřadu a jeho rozhodnutí bude konečné.

Vláda v důvodové zprávě tento postup vysvětluje bezpečnostními zájmy. Ministerstvo totiž při rozhodování o zákazu bude moci vycházet z informací zpravodajských služeb. "Lze se důvodně obávat, že neúspěšní účastníci řízení by se mohli svá procesní práva pokusit zneužít právě proto, aby se dozvěděly, kdo mohl jejich nežádoucí obchodní činnost zmařit," stojí v důvodové zprávě.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita