Další vlna recese ve střední a východní Evropě

24.09.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Ekonomiky zemí střední a východní Evropy pociťují dopady další vlny recese. Tyto státy se musí připravit na dlouhou dobu sníženého růstu v kombinaci s nestabilitou finančních trhů. Vyplývá to ze studie poradenské společnosti PricewaterhouseCoopers.

Jedním z faktorů, který zahájil druhou vlnu krize, bylo podle studie riziko státního bankrotu Řecka a pravděpodobnost opakování této situace v několika oslabených zemích eurozóny. V tuto chvíli jsou prognózy pro rok 2011 velmi optimistické pro všechny země regionu. Růst HDP by měl letos oproti předchozímu roku zrychlit na jedno až 1,5 procenta a tři až čtyři procenta v roce 2011, ačkoli pravděpodobný účinek druhé vlny krize prý může vést ke snížení těchto prognóz.

"Státy střední a východní Evropy musí být připravené na dlouhou periodu sníženého růstu v kombinaci s nestabilitou finančních trhů. Doba rychlého růstu se nakonec vrátí, ale je obtížné říct, kdy přesně dojde ke zlepšení. Rozvážná hospodářská politika podpořená razantními strukturálními reformami je nejlepším receptem pro země, jak přežít těžké období v dobré kondici,“ uvedl řídící partner PricewaterhouseCoopers v ČR Jiří Moser.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita