ČNB ponechává úrokové sazby beze změny

23.09.2010 | , ČNB
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


23.9. 2010 Bankovní rada ČNB na svém dnešním jednání rozhodla ponechat úrokové sazby na stávající úrovni. Dvoutýdenní repo sazba zůstává na 0,75 %, diskontní sazba na 0,25 % a lombardní sazba na 1,75 %.

Guvernér Miroslav Singer poskytne komentář k rozhodnutí a k hodnocení současné makroekonomické situace na pravidelné tiskové konferenci bankovní rady, která se uskuteční v 14:30 hod. v budově ČNB v Malém sále Kongresového centra (vchod Senovážné nám. č. 30, bývalá Plodinová burza).

Upozorňujeme, že tisková konference je přístupná pouze pro zástupce médií.

Historii nastavení měnověpolitických nástrojů a záznamy z jednání bankovní rady najdete na adresách http://www.cnb.cz/cs/menova_politika/mp_nastroje/#mp_nastrojehttp://www.cnb.cz/cs/menova_politika/br_zapisy_z_jednani/.

Diskontní sazba: měnověpolitická úroková sazba, která zpravidla představuje dolní mez pro pohyb krátkodobých úrokových sazeb na peněžním trhu. ČNB ji využívá k úročení přebytečné likvidity, kterou banky u ČNB uloží přes noc v rámci tzv. depozitní facility.

Lombardní sazba: měnověpolitická úroková sazba, která představuje horní mez pro pohyb krátkodobých úrokových sazeb na peněžním trhu. ČNB ji využívá k úročení likvidity, kterou poskytne přes noc bankám v rámci tzv. zápůjční facility.

Repo sazba: základní měnověpolitická úroková sazba ČNB, kterou je úročena nadbytečná likvidita komerčních bank stahovaná ČNB prostřednictvím tzv. dvoutýdenních repo tendrů.

Autor článku

Tiskovka