U třetiny kontrol na Země živitelka 2010 byla zjištěna závada

22.09.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Inspektorát České obchodní inspekce Jihočeský a Vysočina provedl Ve dnech 26. srpna až 31. srpna na českobudějovickém výstavišti kontrolní akci při konání mezinárodní výstavy Země živitelka.

Tato výstava je tradičně zaměřena na přehlídku zemědělské techniky, rostlinné a živočišné výroby a v neposlední řadě na prodejní prezentace spotřebního zboží.

Vzhledem k celorepublikovému významu této akce a s ohledem na rozsah prodeje a nabídku služeb v rámci doprovodného programu je Země živitelka pravidelně zařazována do plánu kontrolní činnosti Inspektorátu Jihočeský a Vysočina.

Inspektoři se při kontrolách zaměřují zejména na stánkový prodej spotřebního zboží a občerstvení a to jak ve smyslu zákona o ochraně spotřebitele tak i zákona o technických požadavcích na výrobky a zákona o obecné bezpečnosti.

V rámci letošního ročníku výstavy bylo provedeno celkem 30 kontrol. Závada byla zjištěna u 11 z nich, což činí v procentuálním vyjádření 36 %. Mezi nejčastější porušení právních předpisů patřilo porušování zásad poctivosti prodeje zejména pak nedodržení deklarovaného množství podaných nápojů a pokrmů, neseznámení spotřebitele s cenou a dále pak používání neověřených měřidel.

Za zvýše zmíněné porušení právních předpisů byly uloženy 3 blokové pokuty v celkové výši 2 500 Kč a 8 pokut formou příkazem na místě v celkové výši 9 000 Kč. V rámci uložených opatření byl také vydán zákaz prodeje na 8 kusů textilních výrobků v celkové výši 5 462 Kč.V tomto případě se jednalo o nesplnění informačních povinností ze strany prodávajícího, kdy informace o způsobu použití a údržby textilních výrobků byla spotřebiteli poskytnuta pouze v cizím jazyce.

Zpráva převzata z ČOI.

Autor článku

Firemni aktualita