Škody z povinného ručení se za uplynulé desetiletí zdvojnásobily

21.09.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Objem škod z povinného ručení se za posledních deset let téměř zdvojnásobil. Celkový roční objem škod způsobených při dopravních nehodách stoupl ze 7,5 miliardy Kč v roce 2000 na loňských 14,3 miliardy korun, informovala dnes Česká kancelář pojistitelů (ČKP).

Nárůst podle ČKP stále více souvisí se škodami na zdraví než se škodami na majetku. Podíl škod na zdraví na celkových závazcích z povinného ručení stále roste a za rok 2009 se již blíží 40 procentům. "Pokud nepozorný šofér porazí 30letého chodce, který skončí na invalidním vozíku a dožije se 80 let, bude mu pojišťovna vyplácet nemalé peníze během následujícího půlstoletí a v takovém případě může jít o částky se šesti i více nulami," uvedl mluvčí Allianz Václav Bálek.

Velmi podstatnou složku celkových závazků pojišťoven představují případy, které se nepodaří vyřídit v roce svého vzniku, a pojišťovny na ně musejí vytvářet technické rezervy ve výši odhadu budoucích plnění. Ty jsou zdaleka nejvyšší právě u škod na zdraví. Objem celkových dosud nevyplacených závazků narostl z 26,7 miliardy Kč koncem roku 2004 na 41,6 miliardy Kč na konci loňského roku.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita