Jak kompenzovat zdražení elektřiny

21.09.2010 | , Svaz průmyslu a dopravy
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


21.9. 2010 V poslední době se objevilo několik návrhů, jak řešit nárůst cen elektrické energie z titulu vyššího podílu obnovitelných zdrojů. O tom, že v roce 2005 schválil parlament zákon, který byl podložen zcela pochybnými a zavádějícími ekonomickými dopady, se vědělo již v té době. To, že jsme doplatili na určité bezvládí dané existencí úřednické vlády s velice omezeným mandátem na řešení a prosazování racionálních kroků, se už také ví. Málo se ale ví, že jedním z důvodů pro vyšší nárůst cen je to, že pro příští rok bude Energetický regulační úřad započítávat do nákladů elektrické energie za obnovitelné zdroje několikamiliardovou částku, která nebyla započtena již v tomto roce. Druhým důvodem je nárůst připojovaných zdrojů především v období září až prosinec 2010.

Největší podíl na tomto nárůstu má stát. Ten jako majoritní vlastník mohl již před rokem na valné hromadě ČEZ schválit podnikatelský plán, který jasně určoval směr rozvoje firmy bez tak výrazných investic do výstavby fotovoltaiky. Neznám nikoho, kdo by navrhoval odstoupení od uzavřených smluv. Takovýto požadavek by byl vůči managementu společnosti zcela v rozporu s obchodním zákoníkem. Nicméně rozhodnutí valné hromady je legitimním krokem majoritního vlastníka, který ví, že dalším rozvojem tohoto odvětví bude poškozen. Další věcí je, že stát by měl prostřednictvím dozorčí rady garantovat, že se tyto zdroje kupují od skutečných majitelů sídlících v České republice, a ne od neznámých firem s neznámými majiteli. Je tedy otázka, do jaké míry reálné jsou spekulace uváděné v médiích.

Zásadní problém Nicméně i když dojde k nárůstu na spodní hranici uváděných odhadů, je to pro obyvatele a firmy zásadní problém. Využít veřejné prostředky státu na kompenzace v době nutnosti dramatických škrtů je zcela nepřijatelné. Při retroaktivním omezení podpory obnovitelných zdrojů energie stát riskuje právní důsledky ze strany investorů. Jediné, co tedy může využít, jsou zdroje z prodeje emisních povolenek na skleníkové plyny za třetí alokační období pro roky 2013 až 2020. Odborný odhad hovoří o výnosu převyšujícím 250 miliard korun. Soustředímli se pouze na energetiku, tak zde má stát možnost přidělit zhruba 90 miliard korun zdarma. Poskytneli adekvátní část cca za 15 miliard teplárenským společnostem vyrábějícím elektřinu a teplo ve vysoce účinné kogeneraci, zbývá mu stále více jak 75 miliard korun, které může použít na kompenzaci vyšších cen elektrické energie z titulu nárůstu podílu obnovitelných zdrojů občanům a firmám. Povolenky zdarma pro ekologickou výrobu elektrické energie a tepla zabraňují zbytečnému zvyšování cen tepla v soustavách dálkového vytápění. Výše uvedený postup je v souladu s přidělováním bezplatných povolenek podle režimu čl. 10c směrnice č. 87/2003/ES. Zároveň je v souladu s platnou českou legislativou (zákon č. 695/2004 Sb., o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů).

Ministerstvo životního prostředí by mělo zastavit zpracovávání připravované metodiky, na jejímž základě by měly mít povolenky výrobci elektrické energie zdarma, protože takovýto krok má nulový dopad na ceny elektrické energie pro lidi a firmy. Do 30. listopadu by ministerstvo životního prostředí mělo předložit vládě novou metodiku, která bude reflektovat výše uvedený návrh. Vláda žádost pošle Evropské komisi, a pokud ta žádost schválí, tak stát po odečtení povolenek pro výrobce dodávající teplo získá cca 75 miliard korun. Pochopitelně vláda může rozhodnout, že si ponechá celou částku 90 miliard korun a žádné výjimky dělat nebude. I to je možné řešení. V každém případě dávat dnes, kdy se cena elektrické energie vytváří na evropském trhu, povolenky výrobcům zdarma (ceny elektrické energie o tento příděl nepoklesnou) je ve srovnání s dopady na energeticky náročný průmysl a občany zcela nepřijatelné rozhodnutí.

Celý postup obchodování s emisními povolenkami je tak neprůhledný, že příměr k lehkým topným olejům je více než přiléhavý. Výhodou výše uvedeného návrhu je nejen omezení spekulací a machinací, ale hlavně udržení rozumných cen tepla a snížení nákladů za tzv. zelenou energii pro občany a firmy.

Autor článku

Tiskovka