Vítězové druhého ročníku soutěže speciálních a neobvyklých piv při festivalu Znojemský hrozen 2010 oceněni

21.09.2010 | , PORT
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


20.9. 2010 Druhý ročník soutěže speciálních a neobvyklých piv, který se uskutečnil v rámci gastronomického festivalu Znojemský hrozen 2010, vyhlásil ocenění nejlepších piv. Čtrnáct pivovarů přihlásilo celkem 30 vzorků do třech vypsaných kategorií.

V nejpočetněji obeslané kategorii světlá speciální piva, kde bylo přihlášeno 15 vzorků piv, obdržela třetí cenu piva Primátor Exclusiv 16, pivovar Náchod, a.s. a Kvasničák z produkce Pivovaru Svijany, a.s. Druhou cenu získalo pivo Baron Trenck, Heineken Česká republika, a.s., Prácheňská Perla z pivovaru Platan, s.r.o,, K Brewery Trading, a.s. a Rychtář Speciál, jehož výrobcem je Pivovar Rychtář, s.r.o., K Brewery Trading, a.s. Vítězem se stal Jihlavský Grand 18 z Pivovaru Jihlava, a.s., K Brewery Trading, a.s.

V kategorii polotmavé a tmavé pivní speciály byly přihlášeno 7 vzorků. Na třetím místě skončil Svijanská kněžna z Pivovaru Svijany, a.s. a druhou cenu získala pivo Primátor polotmavý z pivovaru Náchod, a.s. a 17 Polotmavý Doublebock,z pivovaru Czech Brewery – Rakovník, a.s. Vítězem se stalo pivo Bernard – speciální černé s živými kvasinkami z produkce Rodinného pivovaru Bernard, a.s.

V kategorii neobvyklých piv, která byla obeslaná 8 vzorky, získalo třetí cenu pivo Primátor Pale Ale z pivovaru Náchod a.s. Druhé ceny získala piva Bernard Švestka z produkce Rodinného pivovaru Bernard, a.s., a Weizenbier z pivovaru Náchod a.s. Vítězem se stal Velen z Pivovaru Černá Hora, a.s. K Brewery Trading, a.s.. Cenu předsedy poroty za nejvíce nominací získal Jihlavský Grand 18 z Pivovaru Jihlava, a.s., K Brewery Trading, a.s.

Degustační soutěž piv rozhodně patří na festival Znojemský hrozen a znamená jeho jednoznačné obohacení,“ uvedl Ing. Ladislav Skopal, místopředseda Zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, který byl v letošním ročníku soutěže členem panelu reprezentantů „České pivo je nejen fenoménem u nás, ale dlouhodobě nás úspěšně reprezentuje i v zahraničí a soutěžení piv jejich odborná degustace a posuzování je nutnou cestou k upevnění jeho pozice ve světě,“ doplnil Ladislav Skopal.

„Vyšší počet soutěžících pivovarů a přihlášených piv jen potvrzuje dění na pivním trhu – dlouhodobě roste zájem veřejnosti o speciální a také neobvyklá piva,“ uvedl Mgr. František Frantík z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, a.s. a hlavní organizátor soutěže. „Po loňském prvním ročníku jsme se zájmem očekávali ohlasy z pivovarů a jsme potěšeni, že ve druhém roce byl jejich zájem ještě větší a počet soutěžních piv vyšší. Potvrdila se tak životaschopnost soutěže tohoto unikátního typu a obdobné uspořádání soutěže není ve světě známé,“ dodal František Frantík.

Soutěž vyhlásil PORT spol. s r. o. pro speciální a neobvyklá piva vyrobená komerčními pivovary v České republice. Odborným garantem je tradičně Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s. a soutěž se uskutečnila v rámci gastronomického festivalu Znojemský hrozen 2010. Vyhlašuje se ve třech kategoriích: První z nich je určená pro světlá speciální piva (13,0 a více % EPM), druhá pro polotmavá a tmavá speciální piva (13,0 a více % EPM, barva 20 j. EBC) a vyšší. Třetí kategorie je určena neobvyklým pivům. Tímto pojmem se rozumí např. ochucená nebo v našich podmínkách neobvyklou technologií vyráběná piva. V této kategorii přihlašovatel může uvést parametr, kterým se pivo odlišuje, a komise k němu při hodnocení přihlíží.

Jednokolová soutěž proběhla ve dvou termínech a vyhodnocení přihlášených piv provedla devatenáctičlenná hodnotitelská komise rozdělená na dvě subkomise. První z nich, dvanáctičlenný panel expertů, tj. grémium složené z členů degustační komise VÚPS byla doplněn o nezávislé odborníky z dalších odborných institucí jako např. z VŠCHT Praha a Zemědělské univerzity v Praze. Sedmičlenný panel reprezentantů byl tvořen novináři zabývajícími se pivovarskou problematikou a významnými osobnostmi, které pivo znají, ale nezabývají se jeho hodnocením profesionálně.

Autor článku

Tiskovka