Letošní žně v tuzemsku jsou u konce

21.09.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Pěstitelům zbývá sklidit posledních 7000 hektarů z celkem 1,350 milionu hektarů obilí, řepka už je posečena úplně. Zemědělci zatím z polí odvezli 6,314 milionu tun obilovin, zhruba o devět procent méně než činila loňská definitivní úroda. Řepky se urodilo o 5,5 procenta méně než před rokem. Vyplývá z údajů, které dnes zveřejnilo ministerstvo zemědělství.

Letošní žně se oproti předchozím letům protáhly, situaci farmářům komplikovalo zejména deštivé počasí. To podle vyjádření zemědělců kromě výše úrody nepříznivě ovlivnilo také kvalitu obilí. Na druhou stranu jsou výrazně vyšší než loni jeho ceny, což si farmáři pochvalují. V důsledku růstu cen nejspíše podraží některé potraviny, například pečivo či maso. Výraznějšímu zdražení však zřejmě zabrání konkurenční boj mezi obchodními řetězci, shodují se odborníci.

Zemědělci již mají pod střechou prakticky všechnu pšenici ozimou, která je nejrozšířenější tuzemskou obilninou. Letošní produkce zatím dosahuje 4,072 milionu tun, loni její konečná sklizeň dosáhla 4,229 milionu tun.

Nižší než loni bude také sklizeň jarního ječmene. Farmáři ho sklidili 1,138 milionu tun, o 16 procent méně než činila konečná úroda plodiny v loňském roce. Téměř definitivní údaje ukazují, že nižší než v roce 2009 bude patrně také produkce ovsa, žita a tritikale. Více než loni se urodí nejspíše jen jarní pšenice, jejíž výměra však meziročně vzrostla o čtvrtinu.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita