Bez atraktivního technického vzdělávání český průmysl ztratí svou konkurenceschopnost

20.09.2010 | , Ministerstvo průmyslu a obchodu
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


20.9. 2010 Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek dnes při příležitosti zahájení nového akademického roku 2010/11 navštívil České vysoké učení technické v Praze (ČVUT). Setkal se zde s rektorem prof. Ing. Václavem Havlíčkem, CSc., a dalšími zástupci ČVUT. Diskutoval s nimi především problematiku podpory technického vzdělávání, kterou považuje za jeden z prioritních úkolů Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) pro nejbližší období.

"Požádal jsem pana rektora, aby zvážil možnost ustavit pracovní skupinu složenou ze zástupců technických vysokých škol, která by společně se zástupci MPO a oborových uskupení z oblasti průmyslu hledala možnosti zatraktivnění technického vzdělání v očích veřejnosti. Jde o nesmírně důležité téma, protože český průmysl nemůže udržet svou konkurenceschopnost bez dostatku techniků — a česká ekonomika nemůže dlouhodobě udržet svou úroveň bez konkurenceschopného průmyslu," komentoval hlavní důvod své návštěvy na ČVUT ministr Martin Kocourek.

Rektor ČVUT prof. Havlíček při setkání připomněl hlavní výzvy a úkoly ČVUT pro letošní akademický rok: "ČVUT musí v nastávajícím období pokračovat ve snaze o zvyšování kvality vzdělávací činnosti i aktivit v oblasti výzkumu, vývoje a inovací tak, aby dále posilovalo svou pozici vedoucí technické univerzity v ČR a zlepšovalo své postavení ve světovém žebříčku technických univerzit. Chceme udržet své dosavadní postavení v oblasti základního výzkumu a posílit ve spolupráci s průmyslem výzkum aplikovaný. Návštěvy pana ministra a jeho zájmu o budoucnost technického vzdělávání si velmi vážím, a to tím spíše, že jde o našeho absolventa. Třemi dobrými zprávami pro mne je, že nemá na svá studentská léta žádné negativní vzpomínky, že vědomosti získané na ČVUT viditelně byly dobrým základem jeho úspěšné kariéry, a že si je plně vědom významu technického školství pro budoucnost." Martin Kocourek absolvoval v roce 1992 Fakultu stavební ČVUT, obor ekonomika a řízení.

Ministr Martin Kocourek si při své návštěvě dále prohlédl moderní učebnu Fakulty strojní ČVUT umožňující vizualizace ve formě 3D stereoprojekce pro své posluchače a Laboratoř návrhů integrovaných obvodů a mikrosystémů na Fakultě elektrotechnické ČVUT. Na závěr společně se svými hostiteli poobědval ve studentské menze.

Při té příležitosti oznámil, že chce v příštích měsících postupně navštívit i další technické univerzity v ČR a věnovat všem možným formám podpory technického vzdělávání co nejvíce času. Mimo jiné řekl: "Nechci a ani nemohu suplovat roli ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Svými aktivitami chci pouze deklarovat, že MPO a český průmysl mají zájem za prvé nalákat na technické školy kvalitní absolventy středních škol, za druhé jim poskytnout vzdělání na maximální rozumně dosažitelné úrovni a za třetí je po absolutoriu udržet v oboru, nenechat je odejít například na pozice bankovních nebo pojišťovacích poradců. Musíme se pokusit zvrátit trend, kdy se přinejmenším v energetice mezi technickými pracovníky chybí mladá generace pro oblast výzkumu, výroby, projektování, výstavby, uvádění do provozu a vlastního provozu energetických zařízení. V energetice — nedělejme si však iluze, že v jiných průmyslových oborech je situace výrazně jiná — se trvale zhoršuje podíl mladých pracovníků a naopak se postupně zvyšuje zastoupení pracovníků v předdůchodovém věku. Nemůžeme připustit, aby pracovníci odcházející do důchodu neměli své zkušenosti komu předat."

Ministr Kocourek na závěr návštěvy popřál studentům i pedagogům ČVUT do začínajícího akademického roku mnoho úspěchů, zajímavých projektů a dobrých známek.

Autor článku

Tiskovka