MPSV navrhuje zrušit nezaměstnaným možnost přivýdělku k podpoře

17.09.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Možnost přivydělat si k podpoře v nezaměstnanosti ruší novela zákona o zaměstnanosti, kterou na středeční jednání vlády předložilo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Novela také snižuje podporu lidem, kteří dají výpověď nebo skončí v práci dohodou, odkládá přiznání podpory lidem s odstupným a upřesňuje výpočet státního příspěvku pro nezaměstnané, kteří se rozhodnou podnikat. Návrh zveřejnilo MPSV na vládním webu. S některými úpravami nesouhlasí odbory.

Odborům se nelíbí právě to, že nezaměstnaní přijdou o možnost mít takzvané nekolidující zaměstnání. To lidem bez práce nyní umožňuje si k podpoře přivydělat polovinu minimální mzdy, tedy 4000 korun.

Návrh MPSV také předpokládá, že pokud člověk ukončí zaměstnání vlastní výpovědí nebo dohodou se zaměstnavatelem, bude v závislosti na věku pobírat podporu pět až 11 měsíců ve výši 45 procent průměrného měsíčního čistého výdělku nebo vyměřovacího základu. Pokud naopak výpověď dostane, zůstane mu podpora v současné výši, to znamená v prvních dvou měsících ve výši 65 procent, další dva měsíce 50 procent a po zbývající dobu ve výši 45 procent.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita