Stát bude možná platit firmě odškodné za verdikt ČOI

17.09.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Státu hrozí, že bude platit firmě OFO-CZ odškodné více než 57 milionů korun za výrok České obchodní inspekce. Ta před dvěma lety označila za nebezpečnou napařovací žehličku, kterou společnost OFO-CZ distribuovala na českém trhu. Obchodníci pak žehličku stáhli z prodeje. Podle dovozce je však žehlička v pořádku a firma nyní žaluje ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) a požaduje odškodné. Uvedla to televize Nova.

Zástupci MPO ani ČOI podle televize dodnes jasně neřekli, jestli žehličky jsou, či nejsou nebezpečné a kde se stala chyba.

Na podzim roku 2008 ČOI označila za nebezpečnou napařovací žehličku, kterou do Česka dovážela firma OFO-CZ. Podle tehdejšího vyjádření mluvčího ČOI Marka Ženkla žehlička "mohla způsobit úraz nebo požár". Zpráva podle televize vyvolala řetězovou reakci obchodníků, například řetězec Kaufland se omluvil zákazníkům, "kterým vznikly koupí tohoto výrobku nepříjemnosti".

Podle distributora žehliček se ale nakonec ukázalo, že žehlička normám vyhovuje. "Následně však bylo zjištěno a samotnou ČOI uznáno, že předmětná žehlička vyhovuje," citovala televize žalobu společnosti OFO-CZ na ČOI. Distributor žehliček tvrdí, že ho chování ČOI poškodilo. Společnost musela všechny žehličky stáhnout z trhu a potom přišla o všechny kontrakty. Po MPO, pod které ČOI spadá, nyní chce 57 milionů korun odškodného.

MPO s žalobou nesouhlasí. Podle mluvčího ministerstva nelze jednoduše říci, v čem se stala chyba. "Ten problém je poněkud širší, nelze ho omezit pouze na stručné vyjádření," řekl televizi mluvčí MPO Pavel Vlček.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita